Skoči na glavno vsebino

V sredo, 25. oktobra 2023, smo se dijaki tretjega letnika odpravili na tridnevno ekskurzijo v Rim in Firence. Po naporni nočni vožnji smo zjutraj končno prispeli v Rim. Najprej smo se sprehodili skozi Vatikan in občudovali baziliko svetega Petra. Na poti do trga Navona smo prečkali reko Tibero. Ogledali smo si znamenite vodnjake: Neptunov vodnjak, Vodnjak štirih rek in Mavrov vodnjak. Po večurni hoji smo imeli čas za kosilo. Vodič nam je priporočil lokalno specialiteto «cacio e pepe« (špagete s sirom in poprom). Po kosilu smo si ogledali marmornato masko Usta resnice in Cirkus Maximus, kjer so v preteklosti potekale dirke z vozovi. Nato smo se sprehodili po Palatinu, enem od sedmih gričev, na katerih je zgrajen Rim. Po ogledu Rimskega foruma pa smo se odpravili v notranjost ene izmed glavnih znamenitosti Rima, Koloseja. Po nekaj tisoč prehojenih korakih smo se utrujeni, a navdušeni nad lepotami mesta z metrojem odpeljali do svojega avtobusa. V hotelu v mestu Fiuggi smo dan zaključili z odlično večerjo. 

Naslednji  dan smo najprej šli do znanih Španskih stopnic in se sprehodili po najdražji ulici mesta. Sledil je ogled notranjosti Panteona, potem pa smo imeli nekaj prostega časa za kavo in nakup spominkov. Čez kakšno uro smo se odpravili do Trga republike in si ogledali parlament. Potem smo si vzeli čas za kosilo v lokalnih restavracijah z odlično italijansko hrano in nakupe. Nato smo napotili do  vodnjaka Trevi, najbolj znanega in najlepšega vodnjaka v Rimu. Proti večeru nas je čakala triurna vožnja do druge destinacije naše ekskurzije, in sicer do Firenc.

V soboto zjutraj smo se odpeljali do središča  Firenc, kjer smo v galeriji Uffizi občudovali številne umetnine. Potem smo se z vodičem sprehodili skozi mesto ter si ogledali glavne znamenitosti: katedralo, palačo Vecchio – najpomembnejšo zgodovinsko vladno zgradbo v Firencah, kip Davida in staro mestno jedro. Nedaleč stran od središča mesta smo se ustavili na prelepi razgledni točki in se navduševali nad panoramo Firenc. Naredili smo še zadnjo skupinsko fotografijo ter se nato z avtobusom odpravili proti domu. Po dolgi vožnji smo zvečer utrujeni, a veseli in polni novih nepozabnih spominov prispeli v Sežano.

Irene Bellich in Zala Cek, 3. bg

(Visited 441 times, 1 visits today)
Dostopnost