Skoči na glavno vsebino

Dne 17. 6 2021 smo dijaki iz 2. ag in 2. bg razreda odšli na ekskurzijo v Štanjel in na grad Rihemberk. Spremljala sta nas oba razrednika prof. Elvira Mavrič in prof. Uroš Borjančič ter prof. Mateja Grmek, ki je ekskurzijo tudi vodila in organizirala in prof. Gabrijela Rebec Škrinjar, ki poučuje zgodovino. Za fotografiranje pa je poskrbela dijakinja 2. ag razreda Katarina Stantič.

Dan se je začel kot vsak drugi. V šolo smo se zgrinjali dijaki obeh razredov. Zbrali smo se pred šolo, nato smo prevzeli šolsko malico. Okrog 8.00 smo vstopili na avtobus in tako se je ekskurzija uradno začela. Pot je potekala od Sežane mimo Dutovelj in Štanjela, preko roba Krasa vse do gradu Rihemberk, ki se nahaja nad naseljem Branik.

Na gradu nas je pričakala naša vodička Alenka Pavlica. Bila je strokovno zelo dobro podkovana in to je bilo moč videti v njenem obsežnem znanju o zgodovini gradu, zgodovini srednjega veka in v njenem obširnem splošnem znanju. Ogled gradu je bil zelo zanimiv, prav tako pa smo se veliko naučili. Sprehodili smo se po celotnem gradu in se povzpeli tudi na vrh najvišjega grajskega stolpa.

Po končanem prvem delu ekskurzije smo se napotili proti tako imenovanemu kraškemu biseru, proti Štanjelu. Tja smo prispeli približno ob enajsti uri in na voljo smo imeli pol ure za malico. Po malici je sledil sprehod po Štanjelu. Šli smo skozi Ferrarijev vrt, kjer smo tudi navidezno poročili štiri dijake, se spustili v ledenico in si ogledali srednjeveški del naselja. V tem delu ekskurzije nas je o kraju, ki smo ga obiskali, veliko naučila profesorica Mateja Grmek. Na koncu samega ogleda smo se skupinsko fotografirali. Sledil je še odhod nazaj proti šoli in tako se je ta prečudoviti dan tudi končal.

Vid Sila, dijak 2. ag

(Visited 297 times, 1 visits today)
Dostopnost