Skoči na glavno vsebino

Dne 22. 3. 2023 smo se dijaki 2. ET v okviru predmeta Komercialno poslovanje odpravili v Ljubljano na Slovenski inštitut za standardizacijo ali SIST.

Na inštitutu so nas sprejele prijazne gospe, ki so nam pripravile gradivo za lažje sledenje programu. Ob 10.00 smo začeli s predavanji.

Poslušali smo o vlogi in področju standardizacije, zakaj in kako sodelujemo v standardizaciji, vrstah in oznakah standardizacijskih dokumentov, povezavah ter razlikah med standardi in tehničnimi predpisi in o prodaji standardov. Na inštitutu za standardizacijo se ukvarjajo z vodenjem in vzdrževanjem nacionalnega sistema standardizacije, pripravo javne obravnave osnutkov standardov na nacionalnem nivoju, pripravo nacionalnega stališča in glasovanjem. SIST ne določa predmeta standardizacije in vsebine standardov. Nudijo tudi pomoč pri informiranju o standardih, če na primer ne vemo katerim standardom naj bi ustrezal nek izdelek, ki ga želimo narediti.

Izvedeli smo, da imamo v Sloveniji več kot 35.000 standardov in da se ustvarjajo 3 leta. Prizadevajo si, da bi ta čas skrajšali, saj je v današnjem svetu razvoj tehnologije tako hiter, da standard potrebuje spremembe, preden se sploh uveljavi. Zanimiv in praktičen primer standarda v uveljavljanju je polnjenje s priključkom USB-C, s katerim naj bi čez nekaj let polnili vse tehnološke naprave.

Po eni uri predavanj in odmoru smo imeli še delavnice. Najprej smo skenirali QR kodo in odgovorili na vprašanja o tem, kar smo se naučili med predavanji. Za konec pa smo v skupinah izpolnjevali delovne liste o standardih v vsakdanjem življenju. Standardi nas spremljajo na vsakem koraku. Sprva je težko razumeti za kaj se gre, je pa pomembno, da o njih kaj vemo, saj jih bomo v življenju potrebovali.

Iva Guštin in Sara Zelenjak, 2. ET

 

(Visited 163 times, 1 visits today)
Dostopnost