Skoči na glavno vsebino

V torek, 3. oktobra 2023, smo dijaki 4. ET in 3. GIM (podjetniški modul) odšli na ekskurzijo v Koper. Najprej smo obiskali okrožno sodišče Koper, kjer so nam na začetku na kratko predstavili potek in namen dneva odprtih vrat. Nato so spregovorili nekaj besed o zgodovini sodišča ter nekaj o njegovem pomenu za okolico.

Ko smo vstopili v samo stavbo, smo morali zaradi varnostih ukrepov svoje mobilne telefone spraviti v skupno omarico, nato pa smo se porazdelili v dve skupini. V prvem delu je bil predstavljen prostor zemljiške knjige kot del sodišča na praktičnem primeru. Po predstavitvi smo si lahko tudi sami ogledali zemljiške knjige različnih starosti. Nato smo se sprehodili ter spoznali delo drugih oddelkov na sodišču. Ob tem smo spoznali nekaj novih pojmov ter obnovili pojme, s katerimi smo se srečali že v šolskih klopeh. Na koncu prvega dela ogleda sodišča smo rešili še kratek test ter si ogledali nazoren posnetek o sodstvu.

V drugem delu smo si ogledali sodno dvorano, kjer nam je bilo na začetku predstavljeno vse v povezavi z opremljenostjo ter z delom v sami dvorani. Za konec pa smo bili deležni še simulacije sodnega procesa, ki so nam ga zaigrale posamezne sodnice in višji strokovni svetovalci. Po končani simulaciji sodnega procesa smo se skupaj pogovorili še o vseh možnostih, kako bi tudi sami zaključili dotični proces, na voljo pa so nam bili za najrazličnejša vprašanja na to temo.

Po krajšem odmoru je sledil še ogled pristanišča Luke Koper, ki je edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče. Ogled je potekal kar v avtobusu, saj je pristanišče zelo veliko in smo si tako prikrajšali veliko časa. Vodič nam je predstavil nekaj o zgodovini pristanišča ter o delu, ki ga opravljajo delavci. Prav tako so nam bila predstavljena posamezna območja Luke Koper in nameni njihove uporabe.

Strokovna ekskurzija v Kopru pod mentorstvom prof. Patricije Kastelic Volf in prof. Mojce Železnik Bude nam je bila zelo všeč, saj smo pridobili in obnovili znanje na zanimiv način. Poleg tega nam je celoten potek ekskurzije polepšalo še sonce, ki je na nas prijetno sijalo.

Juš Maj Slosar, 4. ET

(Visited 185 times, 1 visits today)
Dostopnost