Skoči na glavno vsebino
REZULTATI VPRAŠALNIKA O MOTNJAH HRANJENJA

Rezultati in analiza vprašalnika, ki so ga reševali dijaki naše šole. 

V zadnjem tednu februarja 2021 poteka Svetovni teden osveščanja o motnjah hranjenja.

Motnje hranjenja so, tako kot številne druge duševne motnje, še vedno stigmatizirane. V družbi se, kljub vse večji ozaveščenosti, še vedno pojavljajo napačni, zavajajoči in škodljivi miti. Pogosto se jih razume tudi kot motnje, ki prizadenejo le najstnice, a to ne drži, saj je 1 od 4 oseb, ki zbolijo za motnjo hranjenja, moških. Vse pogosteje pa motnje hranjenja prizadenejo tudi ženske v odraslem obdobju.

Zmotno je tudi pojmovanje, da je anoreksija najbolj razširjena motnja hranjenja. Pogostejša, a manj opazna, je bulimija.  Manj poznane motnje hranjenja pa so kompulzivno prenajedanje (motnja, pri kateri se pojavljajo epizode intenzivnega prenajedanja, ki ga oseba ne more nadzirati, pozneje pa ne sledijo ukrepi, ki naj bi preprečili pridobivanje telesne teže), ortoreksija (obsedenost z zdravo prehrano) in bigoreksija (motena telesna shema, osebe svoje mišičasto telo doživljajo kot drobno, nerazvito, majhno). 

Miti o motnjah hranjenja lahko povzročajo zmotne predstave o tem, kaj motnje hranjenja so, in zato motnjo pozneje prepoznamo in manj razumemo. 

Temeljne informacije o motnjah hranjenja lahko preberete v brošuri NIJZ (tu>>), vabimo pa vas tudi k poslušanju oddaje šolskega radia ŠC (tu>>), v kateri o motnjah hranjenja (kaj so, kako jih prepoznamo, kateri dejavniki vplivajo na njihov razvoj) spregovorita dijakinji 2. a gimnazije Ana Kukanja in Neža Jurančič.

Alenka Kompare, za ITS družboslovje

(Visited 303 times, 1 visits today)
Dostopnost