Skoči na glavno vsebino

27. 10. 2022 smo dijaki 3. in 4. letnikov odpotovali na ogled Rima. Naša vožnja se je začela v Sežani, kjer smo se zbrali ob 22.00 in se po enajsturni nočni vožnji z vmesnimi postanki zbudili v obsijano jutro v Rimu. Prvi dan smo posvetili ogledu mestnih znamenitosti in Vatikanskih muzejev. Sprehod po rimskih ulicah nas je pripeljal pred rimskokatoliško poznorenesančno cerkev Santissima Trinità dei Monti, ki leži nad Španskimi stopnicami, po katerih smo se sprehodili do Španskega trga (Piazza di Spagna). Ko smo se na trgu fotografirali, smo sprehod nadaljevali do znamenitega Vodnjaka Trevi (Fontana di Trevi), ki ga je zasnoval arhitekt Nicola Salvi in je največji baročni vodnjak v mestu in eden najbolj znanih vodnjakov na svetu. Poleg tega, da smo se tam fotografirali, smo za srečo v vodnjak vrli še kakšen kovanček in se posladkali v bližnji sladoledarni. Sprehodili smo se tudi mimo Kvirinalske palače. Pot do Panteona, nekdanjega templja in današnje cerkve v obliki kupole nas je vodila tudi mimo Adrijanovega templja. Po dolgem dopoldanskem sprehodu smo si privoščili kosilo na trgu Navona, na katerem leži znamenit Vodnjak štirih rek. Mimo Hadrijanovega mavzoleja znanega tudi kot Angelski grad smo se odpravili na ogled Vatikana in njegovih muzejev. Je tudi uradna rezidenca papeža in nahajališče najpomembnejše rimskokatoliške cerkve na svetu – bazilike Svetega Petra, ki je še danes eno najpomembnejših romarskih cerkva. Po dvournem ogledu Vatikanskih muzejev se nam je najbolje v spomin vtisnila Sikstinska kapela in njen mogočno poslikan strop, z znano Michelangelovo fresko Poslednja sodba ter kip Pietà. Po dolgem, a zanimivem, predvsem zgodovinsko-umetniško obarvanem dnevu smo se odpravili v hotel.

V sobotno jutro nas je v hotelu v Fiuggiju pospremilo prijetno sonce, ravno prav za naše načrte – Vezuv in kraj, ki je zaradi njegovega pustošenja pred več 2000 leti nazaj obubožal, Pompeji. Po 2-urni vožnji, pri čemer je marsikdo podaljšal spanec iz prejšnje noči, smo končno prispeli k avtobusom, ki so nas po ozkih ulicah pripeljali skoraj do samega vrha, do katerega smo se nato povzpeli peš. Marsikoga je presenetil ogromen krater, katerega premer znaša več kot kilometer. Po tem, ko smo se sprehodili po vrhu in poskrbeli za nakup spominkov, smo se odpravili v Pompeje. V vasici smo imeli voden ogled in večkrat nas je presenetilo dejstvo, kako urejeno in dopolnjeno je bilo mestece. Tega je leta 79 nepričakovano do tal opustošil prej omenjen ognjenik. Več tisoč let so Pompeji ostali skriti pod gmoto vulkanskega pepela in lave. Sedaj prenovljeno UNESCO-vo svetovno dediščino smo zapustili s soncem na obzorju.

V nedeljo smo naredili še zadnji postanek. Seveda Rima nismo smeli zapustiti brez postanka pri Koloseju in njegovi pestri in mogočni okolici. Tu poleg drugega stojijo ostanki Foruma Romanuma in drugih forumov, posvečenih rimskim cesarjem. Sprehodili smo se čez Kapitolski grič, ki je eden od sedmih gričev, na katerih je bilo ustanovljeno mesto Rim. Zaradi prevelike mase ljudi žal Koloseja nismo obiskali, pač pa smo njegovo mogočnost obsevali od zunaj. Še zadnjič smo se vkrcali na metro, ki nas je peljal do postaje Anagnina, kjer so nas že pričakovali avtobusi. Pot domov je bila zaradi deljenja izkušenj teh dni kratka, in če vse poti vodijo v Rim, se v ta polni in veličastni kraj zagotovo še vrnemo.

Julija Dahalić in Ana Mržek, 3. Bg

(Visited 446 times, 1 visits today)
Dostopnost