Skoči na glavno vsebino

Pri ITS naravoslovje smo v povezavi s projektom Podvig del ur v 2. gimnaziji namenili tudi vsebinskemu sklopu »Uporabne rastline«.

Uvodnemu predavanju in diskusiji o pomenu uporabnih in zdravilnih rastlin je sledilo spoznavanje vrst preparatov ter razmislek, katere vrste preparatov lahko naredimo iz zdravilnih rastlin. Razpravljali smo tudi o smiselnosti in pomenu ponovne uporabe embalaže ter o razpoložljivih rastlinah glede na letni čas.

Dijaki so sami pridobili recepture za preparate iz izbranih zdravilnih rastlin ter raziskali uporabo, doziranje, hrambo, uporabnost … za preparat, ki ga bodo izdelali. Nato so pripravili surovine (nabiranje, sušenje, namakanje, ločevanje, nakup …),izbrali in pridobili ustrezno opremo in pripomočke ter embalažo, s poudarkom na domači izdelavi in ponovni uporabi materialov.

Izdelava preparatov po recepturah, ki so jih dijaki sami izbrali, je bila naslednji pomemben korak. Dijaki so izdelali: ognjičevo mazilo, milo, kopalne bombice, vlažilno kremo za roke, regratov med, regratov sirup, trpotčev sirup, žajbljev sirup, sirup iz smrekovih vršičkov, regratovo penino … Izdelke in embalažo so opremil z deklaracijo in navodili za uporabo.

Irena Dolgan in Vasilija Valečič, mentorici

(Visited 357 times, 1 visits today)
Dostopnost