Skoči na glavno vsebino

Travnik ob šoli je 22. 6. 2022 postal prizorišče za viteške boje, opremo in kup zanimivih informacij o viteškem življenju, kulturi in drobnih skrivnostih, ki so jih dijakom 1. ART, 1. ET, 2. AG in 2. BG razkrili ohranjevalci viteštva iz društva Varuhi kladiva. Tudi dijaki so si lahko nadeli vitezovo železno oblačilo in zamahnili z njegovim mečem ali pa se preoblekli v lepa oblačila srednjeveških žena, v katerih so te čakale, da bi jim kdo zapel kakšno trubadursko pesmico ali pa vsaj, da bi se mož iz bojevanja vrnil živ in zdrav. Prikaz viteškega življenja je bil za dijake zanimiv in poučen.

O viteškem dnevu so dijaki povedali:

Urban Zadnik (1. ET): Viteški dan se mi je zdel zanimiv, čeprav sem ga polovico zamudil. Zanimiva so se mi zdela orožja, s katerimi so se vitezi bojevali in pa tudi dvoboj, ki sta ga gospoda uprizorila pred nami. Nezanimiv mi je bil šotor, v katerem so vitezi spali. Všeč mi je pa bilo tudi to, da je Tadej Tominc preizkusil orožje kar na svoji nogi.

Ana in Mateo (2. BG): Najbolj zanimiva je bila predstavitev različnih srednjeveškjh predmetov in njihove uporabe, saj je pripomogla k lažji predstavi življenja in bojev v tistem času.

Iva Guštin (1. ET): Viteški dan mi je bil zelo všeč, saj mi je srednji vek zanimiv in izvedela sem veliko novega o tistih časih, kako so ljudje živeli, se poročali in se bojevali. Eden izmed vitezov nam je predstavil vso viteško opremo, izvedeli pa smo tudi nekaj o srednjeveškem življenju na splošno. Podatki, ki so se mi najbolj vtisnili v spomin, so bili o zakonskem življenju tistih časov. Že ob rojstvu je bilo dogovorjeno, s kom se bo kdo poročil, poročili pa so se že kot najstniki. Po tem, kar sem novega izvedela, sem tudi opazila, kako velika je razlika med realnim življenjem in tem, kar nam o vitezih in srednjeveškem življenju prikažejo filmi. Lepa izkušnja je bila tudi, da sem si nadela viteško opremo in se poskusila mečevati. Oprema je težka približno 15 kilogramov in občutiti težo, ki so jo takrat vitezi morali nositi na sebi med bojevanjem, je izjemno. Z lahkoto se bojuješ le nekaj minut, nato pa se teža opreme že čuti in se hitro utrudiš.

Mihael, Anja, Lovro, Sara (2. BG): Dobili smo občutek za čas srednjega veka in tedanjega življenja – tako običajnih kmetov kot nižjega in visokega plemstva. Najbolj nam je bilo všeč orožje in bojevanje in možnost preizkusa viteških oblačil. Lepo je videti, da se Varuhi kladiva tako zanimajo za ta čas in da prelepi srednji vek ostaja v naših srcih. Ljubimo zgodovino. 

Ana M., Julija, Lana, Ana V. (2. BG): Najbolj nas je pritegnil čar, s katerim so vitezi pripovedovali o času, o katerem sicer že marsikaj vemo. So nam pa kljub temu srednjeveško življenje prikazali skozi oči bojevnikov in žensk kar se da realistično. Navdušil nas je tudi prav pravi boj, ki smo ga videli in si predstavljali, kako tragično in nevarno je bilo takrat življenje.

Nina, Eva, Manca (2. BG): Všeč nam je bilo, da smo bili v naravi, saj smo se tako na prav poseben način lahko poistovetili s srednjeveškimi časi.

Bojan in Elena (2. BG):  Zgodovino so nam predstavili na drugačen način, kar nas je pritegnilo k poslušanju. 

Tadej Tominc (1. ET): Meni je bil »ful dobr« ta viteški dan. Najbolj pa, ko sta se tista dva moža spopadla. »Ful je blo dobro«, ker smo snov, ki so oni predstavili, povezali s snovjo pri slovenščini. 

(Visited 172 times, 1 visits today)
Dostopnost