Skoči na glavno vsebino

Med 26. in 31. marcem 2023 je v mestu Sant Joan d’Alacant v Španiji potekalo drugo srečanje Erasmus+ projekta Drugačnost, rezilientnost, zavzetost in vključenost (Alterity, Resilience, Involvement and Inclusion – ARII).

Udeležile smo se ga štiri dijakinje 3. AG skupaj s profesoricama Matejo Grmek in Franjo Čok. Gostila nas je šola Centro público de Educación Especial »El Somni«. To šolo obiskujejo učenci s posebnimi potrebami, stari od 13 do 21 let. Z njimi smo dijaki in učitelji iz Slovenije, Italije, Romunije in Francije preživeli čudovit teden.

V sončno in vročo Španijo smo prispele v nedeljo, 26. marca, okrog poldneva. Na letališču so nas pričakale družine gostiteljice, s katerimi smo preživele prijetno popoldne ob okusni španski hrani. 

V ponedeljek smo začeli z ogledom šole in spoznavanjem učnih tehnik in metod, ki jih na šoli uporabljajo za poučevanje mladostnikov s posebnimi potrebami. Malico so nam pripravili dijaki šole »El Somni«, saj imajo na šoli tudi pouk kuhanja. 

Po malici so sledile predstavitve, kjer smo vsi udeleženci predstavili teme, s katerimi smo se ukvarjali pred prihodom na srečanje v Španiji. Na naši šoli smo se odločili, da bomo pripravili seznam filmov in knjig, ki govorijo o drugačnosti. Vsaka izmed dijakinj si je ogledala en film ali prebrala eno knjigo, napisala kratko vsebino in poiskala informacije o drugačnosti, ki je predstavljena v zgodbi. Posnele smo tudi intervju s Katjo Škerlj, našo nekdanjo dijakinjo, v katerem je spregovorila o svoji nesreči in življenju po njej. Po predstavitvah, ki so bile zanimive, a kar precej dolge, smo bili pošteno utrujeni. Za kosilo smo poskusili tipične španske jedi in si nabrali novih moči. Popoldne smo poslušali predavanje o ljudeh s posebnimi potrebami v športu. Z nami je bil Sergio Garcia Berbegal, ki trenira športnike s posebnimi potrebami. Pripovedoval nam je o različnih oblikah treninga, in to kar v treh jezikih: španščini, francoščini in angleščini. Njegova zaključna misel je bila, da če si nekaj zadaš in si vztrajen, boš to tudi dosegel. Dan na šoli smo zaključili z delavnico sproščanja in joge.

Torek je bil športno obarvan, saj smo se napotili v športni center v uro oddaljeno La Nucio. Na novozgrajenem olimpijskem stadionu smo se najprej preizkusili v štafeti, potem pa v različnih športih, ki so prilagojeni za ljudi s posebnimi potrebami. Popoldne smo preživeli v adrenalinskem parku, kjer smo plezali in se podali na hojo po vrvi. Vse to visoko nad tlemi!

Sredo smo začeli z ganljivim koncertom, ki ga je izvedel orkester Banda sinfonica municipal de Alicante skupaj z dijaki »El Somni«. Z njimi smo tudi zapeli in ob opazovanju, kako se dijaki trudijo, drug drugega vzpodbujajo in ob tem uživajo, je marsikdo potočil tudi kakšno solzo. Popoldne smo se pod vodstvom domačih dijakov podali na ogled mesta Alicante. Sprehajali smo se po slikovitih ulicah in uživali v mestnem vrvežu. Ogledali smo si tudi galerijo, baziliko in muzej, ki prikazuje reševanje oskrbe z vodo v tej precej suhi pokrajini.

V četrtek smo se preizkusili v različnih aktivnostih, ki so del šolskega programa za dijake. Skupaj smo izdelovali nakit, risali, bobnali, si pobarvali nohte, peli, plesali, se masirali in še marsikaj drugega. Zvečer pa smo imeli pižama party. Najprej smo zaplesali v ritmih temperamentnega flamenka, saj je šola za nas organizirala tečaj flamenka, potem pa smo plesali tudi v znanih ritmih popularnih pesmi. Večer se je zaključil s pravljico za lahko noč, ki jo je napisala in ilustrirala učenka »El Somni-ja«. To noč smo dijaki prespali kar v šoli.

Domov smo se vrnile polne novih izkušenj in doživetji. To srečanje je bilo za vse res posebno. Spoznale smo ogromno čudovitih in srčnih ljudi. Dijakinje smo štiri noči prespale pri družinah, ki so nas res toplo sprejele v svoje domove in zato smo jim bile zelo hvaležne. 

Seznanile smo se tudi z načini dela učiteljev z dijaki šole »El Somni«, ki se precej razlikujejo od naših. Ob koncu izmenjave smo se s težkim srcem poslovile od družin in novih prijateljev, ki so nam zelo prirasli k srcu.

Sofija Lisjak, 3. AG

(Visited 182 times, 1 visits today)
Dostopnost