Skoči na glavno vsebino

V okviru Erasmus+ projekta “Poudarjanje pomena vključenosti s spodbujanjem medsebojne pomoči in solidarnosti v Evropi” (AIDEES) smo se v nedeljo, 12. decembra 2021, štiri dijakinje 3. letnika gimnazije skupaj s prof. Matejo Grmek in prof. Franjo Čok odpravile na srečanje v Romunijo, natančneje v Bukarešto.

Prva dva dneva smo si ogledale znamenitosti mesta. Program za prvi dan sta pripravili profesorici, tako smo si ogledale hišo, kjer je s svojo družino živel nekdanji diktator Nicolae Ceaușescu in hišo Krikorja Zambacciana, poslovneža in zbiralca umetnin, kjer je danes galerija. Organizacijo ogledov naslednjega dne pa sta profesorici prepustili nam dijakinjam. Odkrile smo kar nekaj bolj skritih, a nič manj zanimivih kotičkov mesta. Še posebej smo bile navdušene nad njihovimi knjigarnami. Seveda smo poskusile tudi tradicionalno romunsko hrano, kot so mici, mămăligă in papanasi.

Naslednje tri dni pa smo skupaj z vrstniki iz Španije in Francije preživele na gostiteljski šoli Colegiul National Gheorghe Lazar. Tokrat je bila osrednja tema srečanja spoznavanje ljudi in ustanov, ki nudijo pomoč osebam s posebnimi potrebami. Z dijaki šole gostiteljice smo odšli v bližnjo šolo za gluhe in naglušne ter skupaj z njihovimi dijaki izdelovali božične okraske. Obiskali smo tudi dnevni center za starostnike, kjer smo pod njihovim vodstvom telovadili, slikali in plesali. Starostnike smo tudi učili uporabe različnih aplikacij na pametnih telefonih.

Z romunskimi dijaki smo spoznavali Bukarešto, ogledali smo tudi Palačo parlamenta, ki je zelo razkošna in velja za eno izmed največjih upravnih stavb na svetu.

Zadnji dan pa smo se skupaj z dijaki in učitelji iz Španije odpeljali še v zasneženo Transilvanijo, ker smo si ogledali grad Peleș, grad Bran in mesto Brașov.

Iz Romunije smo prišle polne vtisov, novih izkušenj in prijateljstev.

Tina Morel, 3. bg

(Visited 230 times, 1 visits today)
Dostopnost