Skoči na glavno vsebino

Projekt USPOSOBLJENI ZA PRIHODNOST je uresničil začrtane cilje, ki so predvidevali mobilnosti dijakov in osebja Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana z namenom pridobivanja dragocenih izkušenj v tujem delovnem okolju.

Projekti mobilnosti so del razvojnega načrta naše institucije in so njen razpoznavni znak. Vsebinsko so povezani s promocijskimi aktivnostmi za  podjetja in institucije v regiji na podlagi izkušenj iz tujine. Teme, ki jih zasledujemo, se nanašajo predvsem na področje trženja, podjetništva, turizma, oblikovanja, multimedije in robotike.

Mobilnosti v tujini so le del projektov, ki navadno trajajo celo projektno obdobje in so na različnih področjih integrirani v kurikule in program šole. Znanja in spretnosti, pridobljene v tujini, so in še bodo prenesene zainteresiranim skupinam.

Načrtovali in uresničili smo rezultate, ki jih lokalno okolje potrebuje (raziskovalne naloge, celostne grafične podobe manjših podjetij ali drugih institucij, novi turistični proizvodi, programi turističnih animacij, nove učne metode, primeri dobrih praks, tečaji..). Izkušnja v tujini je dijakom in profesorjem omogočila drugačen, bolj kreativen pristop pri reševanju problemov na globalnem trgu.

Mobilnosti so se udeležili dijaki in profesorji programov ekonomski in aranžerski tehnik:

  • oktober 2018:  10 dijakov praktično usposabljanje Barcelos Portugalska, 4 profesorice na aktivnosti poučevanja Barcelos Portugalska, 1 učiteljica na Job shaddowing Barcelos Portugalska
  • november 2018: 4 dijakinje praktično usposabljanje Gran Canaria, Španija, 1 profesorica na Job shaddowing usposabljanju
  • april 2019: 4 dijaki  praktično usposabljanje Palma de Mallorca, Španija
  • junij 2019: 6 dijakinj praktično usposabljanje Palma de Mallorca, Španija, 4 profesorji Job shaddowing Barcelos, Portugalska
  • september 2019: 6 dijakov praktično usposabljanje Madeira, Portugalska
  • oktober 2019: 5 dijakinj praktično usposabljanje Madeira, Portugalska, 1 profesorica Job shaddowing Madeira Portugalska, 1 profesorica aktivnost poučevanja Barcelos, Portugalska
  • januar 2020: job shaddowing koordinatorke Malta

Planiranih je bilo  37 mobilnosti, izvedenih pa 48 brez spremljevalnih oseb. Skupaj s spremljevalnimi osebami smo izvedli 52 mobilnosti.

V okviru projekta so bile planirane tudi mobilnosti v marcu 2020, ki pa so bile zaradi pandemije odpovedane.

Projekt smo vseeno uspešno zaključili.  Poskrbel je za številne izjemne rezultate, ki dokazujejo, da so tako dijaki kot profesorji opremljeni s kompetencami za prihodnost in da lahko uspešno nastopajo v širšem evropskem prostoru.

Maja Prešeren, Erasmus koordinatorka

 

PRAKSA V TUJINI – PALMA DE MALLORCA

V okviru projekta Erasmus+, KA1, Usposobljeni za prihodnost smo dijaki 3. letnika aranžerskega tehnika med 8. in 21. aprilom opravljali praktično usposabljanje na Palma de Mallorca.

Pot smo začeli s poletom v Barcelono, kjer smo prenočili in si ogledali nekaj znamenitosti. Obiskali smo baziliko svete Družine (Sagrada Familia), plažo La Barceloneta, slavolok zmage (Arco de Triunfo) in Parc de la Ciutadella. Sprehodili smo se po ulici La Rambla, ter poskusili tradicionalne španske prigrizke –  tapas. Naslednje jutro smo leteli na Palma de Mallorca, kjer nas je pričakala mentorica.

Praktično usposabljanje smo opravljali v podjetjih, se udeleževali raznih popoldanskih delavnic, ter predstavljali podjetje ARTX na univerzi. Svoje znanje smo nadgrajevali na področju grafičnega dizajna, filma in fotografije. V prostem času smo raziskovali, si ogledovali samo mesto in druge kraje na otoku. Ogledali smo si katedralo (Basílica de Santa María de Mallorca) in muzej moderne umetnosti Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. Poskusili smo tudi tradicionalno jed paella.

Ljudje so bili zelo prijazni in odprti. Srečali smo se z njihovimi tradicionalnimi velikonočnimi običaji. Bili smo deležni uličnih povork Velikega tedna (Semana Santa). Španske katoliške bratovščine (cofradía) vsakoletno obeležujejo Kristusov pasijon z uličnimi povorkami v Velikem tednu, ki izkazujejo vero. Na eni izmed popoldanskih delavnic smo pripravljali tradicionalno špansko velikonočno jed torrijas.

Na poti nazaj smo se zopet ustavili v Barceloni, kjer smo obiskali Picassov muzej in Casa Milà.

Sama izkušnja nam je predstavljala velik izziv in nam veliko dala. Naučili smo se samostojnega življenja, spoznali novo kulturo in izpopolnili svoje znanje angleščine, ter se med seboj zelo povezali.

Martina Jugovac

MADEIRA

Julija 2019 je bil na šolski spletni strani objavljen razpis za praktično usposabljanje v tujini Erasmus+. Vpisal se je lahko kateri koli dijak 3. letnika aranžerskega ali ekonomskega tehnika. Za prijavo so morali napisati »europass« življenjepis in motivacijsko pismo. Oboje bilo treba poslati na mail do določenega roka. Na delo v tujini smo se prijavile tri dijakinje aranžerskega tehnika (Sara Dakaj, Tina Mahnič in Martina Birsa) in dve dijakinji ekonomskega tehnika (Lana Dodič Ceglar in Maruša Oblak). Ekipa je bila sestavljena in že smo lahko pričeli s pakiranjem za toplo in tropsko Madeiro.

Končno je napočil dan odhoda. V Sežani nas je 26. 10. 2019 ob 8.20 čakal GoOpti, s katerim smo se odpeljali do bolonjskega letališča. Tam smo počakali še na prof. Prešeren in prof. Nikolić, ki sta se pripeljali s svojim avtom. V poznem popoldnevu smo poleteli do Porta (Portugalska).

Po pristanku v Portu ob 19.30 smo se s podzemno železnico odpravile do hotela v centru mesta in odložili prtljago. Skupaj s profesoricama smo se odpravile do centra mesta in si privoščile toplo portugalsko večerjo. Nato smo naredile še kratek sprehod po mestu in se utrujene odpravile spat.

Naslednje jutro se nismo mogle upreti raziskovanju mesta, saj nas je do leta na Madeiro ločevalo še nekaj dolgih ur. Spile smo jutranjo kavico, se posladkale s Pasteis de Nata (tradicionalna portugalska sladica) in se vrnile na letališče.

Po dvournem letu, ki je minil, kot bi mignil, smo dosegle svoj cilj – Madeiro. S taksijem smo se odpeljale do Funchala – glavnega mesta otoka in se nastanile v hotelu. Tam smo preživele naslednjih 14 dni. Že po nekaj urah na Madeiri smo opazile, da je ozračje veliko toplejše kot pri nas in da bi morale spakirati tudi nekaj poletnih oblačil.

Na večerjo smo se odpravile v prijazno restavracijo z odlično hrano. Tja smo tudi vsak dan hodili na kosilo in večerjo. Vsak dan so nas presenečali z odličnimi juhami, glavnimi jedmi in še posebej s sladicami.

Prva dva dneva delo združile z raziskovanjem otoka. Sodelovale smo pri snemanju kratkih   promocijskih videospotov s turistično agencijo Orchit travel. Prvi dan smo se odpeljali do črne plaže, kjer smo lahko videli tradicionalne ribiške čolne. Od tam smo se odpravili še do razgledne točke in si ogledale čudovit razgled na Funchal. Povzpeli smo se še na livade in po spustu v dolino smo pot nadaljevali do Porta Moniza ter se tam osvežili v naravnih bazenih in si privoščili kosilo. Po kosilu smo se ustavili še na tradicionalni točki in si tam privoščili pijačo Poncho, ki je sestavljena iz stisnjenega pomarančnega soka, medu in belega ruma. Ob pijač pa se priležejo še arašidi, ki blažijo okus. Vrnili smo se v hotel, se odpravili na večerjo in zaspali v upanju, da bo naslednji dan še lepši.

Drugi dan se je pričel s potjo na São Roque do Faial, kjer smo se nadihali svežega zraka in nadaljevali pot do Santane. V Santani smo spoznali tradicionalne hiške in v eno tudi vstopili. Nato pa smo se še odpravili do razgledne točke Camara de Lobos in tako zaključili dva dneva lepih izletov z Nino.

Naslednji dan smo odšli do trgovinice FOR ME za v kateri smo opravljale prakso. Seznanili smo se z urnikom, delom in zaposlenimi.  Dne 1. 11. 2019 smo bili zaradi praznika proste in odločile smo se, da obiščemo Porto Santo – manjši otok ob Madeiri. Zgodaj zjutraj smo se odpravile v pristanišče v Funchalu. S trajektom smo se vozile 2 uri in 15 minut. Zaradi dolge vožnje in močnih valov smo se nekatere spopadle z morsko boleznijo, a ko smo prispele, je vse minilo, saj smo zagledale peščene plaže. Poiskale smo si primeren kotiček za poležavanje, se namazale s kremo proti soncu in skočile v Atlantski ocean. Valovi so bili zelo visoki, zato plavati ravno nismo mogle, ampak smo pa uživale v valovih in toplem soncu. Zvečer smo se utrujene vrnile na Madeiro.

V trgovini FOR ME smo imele nalogo,  da fotografiramo vse izdelke  (čevlje, torbice, dežnike, šale in denarnice). Naloga nas aranžerk je bila  odpreti Instagram profil in ga napolniti s fotografijami. Ekonomke so morale oblikovati spletno  stran in nanjo naložiti fotografije. V trgovinici je delala Claudia, ki nas je zelo lepo sprejela in nam pomagala.

Popoldanske urice smo večinoma preživele v bazenih in s sprehajanjem po starem delu Funchala. Funcahal je lepo staro mesto z bogato tržnico, polno tropskega sadja (avokado, mango, ananas, papaja, pasijonka, banane …) in s čudovito poslikanimi vrati. Veliko tropskega sadja, kot npr. avokado, mango in banane, pa smo tudi videle rasti na drevesih.

Ko je 9. 11. 2019 nastopil dan odhoda, Madeire nismo želele zapustiti. Do doma nas je čakala 3000 km dolga pot.

Madeira je čudovit otok, topel in sončen. Štirinajst dni smo uživali v toplih 25 stopinjah in tropskem sadju. Zato nam je bilo prav res hudo, ko smo se vračale v že skoraj zimsko Slovenijo. A ni šlo drugače, odpravile smo se na letališče, tam še zadnjič z neba pomahale Madeiri, se ustavili še v Portu in zvečer že letele proti domu. V mrzlo Sežano smo prispele  v jutranjih urah.

Martina Birsa

(Visited 620 times, 1 visits today)
Dostopnost