Skoči na glavno vsebino

V soboto, 28. 9. 2019, je 15 dijakov naše šole sodelovalo v simulaciji dogajanja v primeru železniške nesreče v Divači. Vajo je načrtovala Kraška gasilska zveza skupaj s sežanskim zdravstvenim domom, divaškim gasilskim društvom, sežanskimi poklicnimi gasilci, Slovenskimi železnicami in divaško občino.

Scenarij vaje je bil naslednji: z lesom naložen vlak trči v avto in ga potisne v potniške vagone, v katere so ravno vstopali potniki. Pri tem umre en človek v avtu in drugi na postaji, saj ga zasujejo leseni tramovi s tovornega vlaka. Poškodovanih je približno 30 ljudi, predvsem potnikov, nekaj pa tudi delavcev na postaji. Preživele in poškodovane seveda zajeme panika, pride tudi do požara.

Dijaki, ki naj bi igrali ponesrečence, smo se zbrali že ob 6.50 na železniški postaji v Divači. V prostoru za priprave so nam razdelili kartončke z informacijami o naših poškodbah in nas ustrezno maskirali in naličili. Ob 9.30 so nas pospremili do kraja »nesreče« in nas namestili v vagone in razložili potek vaje. Ob 10.00 se je vaja začela s klicem obveščevalnega centra. Na vlaku je vse utihnilo, slišati je bilo le bližajoče se sirene reševalnih vozil. Kmalu so se odprla vrata in v vagon je vstopilo več reševalcev, ki so nas razvrstili v tri kategorije: rdečo (življenjsko ogroženi), rumeno (nujno) in zeleno (neogroženi). Najprej so iz vagona pospremili vse, ki so lahko še hodili, nato so v vagon prinesli steznike, s katerimi so najprej pomagali življenjsko ogroženim in potem še ostalim. Po krajši zdravstveni oskrbi so nas pospremili oziroma odnesli v reševalna vozila, ki so nas odpeljala do zbirne točke.

Po vaji je bilo poskrbljeno za okusno kosilo. Vsi dijaki – ponesrečenci  –  smo se, saj smo vedeli, da je to le vaja, zelo zabavali. Za vse je bila to zelo zanimiva izkušnja. Upamo le, da nikoli ne bomo resnično udeleženi v podobnem dogajanju.

 

Ajda Opara in Tim Mihelič, 1. bg

(Visited 561 times, 1 visits today)
Dostopnost