Skoči na glavno vsebino

Po zmagi na volitvah, ki so jih izvedli dijaki tretjega in četrtega letnika naše šole, sem imel priložnost, da se preizkusim kot župan za en dan. V sredo, 10. 3. 2023, me je torej namesto v šolo pot popeljala v županov kabinet.

Ob 8. uri sem skupaj s profesorico Polono Strnad Bensa prišel na Občino Sežana, in se na uvodnem sestanku pri županu Andreju Sili najprej seznanil z delovnimi področji in pristojnostmi občine ter obveznostmi in odgovornostmi župana. Cel dan sem spremljal župana na različnih sestankih, se preizkusil pri vodenju srečanja s predstavniki svetniških skupin, prisostvoval novinarski konferenci ob 70-letnici Glasbene šole Sežana ter izpolnil tudi nekatere protokolarne obveznosti. Nekaj prostega časa pa sem izkoristil tudi za pogovor o čezmejnem sodelovanju in mednarodnih odnosih z županovo svetovalko Matejo Grzetič Žerjal in bivšim županom naše občine Davorinom Terčonom.

Pogovarjali smo se tudi o nadgradnji in implementaciji dodatnega sodelovanja z našo šolo na področju razumevanja lokalne politike in samouprave ter spoznavanja političnih procesov in s tem spodbujanja aktivnega državljanstva. Tako bi se občina lahko približala dijakom, kar bi prispevalo k razvoju občine in iniciativi mladih v politiki.

Svoj dan na občini sem zaključil s sestankom z RTV ekipo iz Kopra na temo promocije Občine Sežana.

Presenečen sem bil nad raznolikostjo županovih obveznosti  in obsegom njegovega dela. Za vsako svojo odločitev oziroma podpis pravno odgovarja. Po drugi strani pa je biti župan lahko ena najlepših funkcij. Lokalno skupnost lahko spreminja na bolje in jo nadgrajuje, rešuje mnogotere izzive ter vsakodnevno pomaga ljudem. Kot človek pa postaja modrejši, spretnejši in bolj razgledan. Med najpomembnejšimi veščinami oziroma osebnostnimi lastnostmi, ki jih mora imeti župan,  bi izpostavil komunikativnost, zmožnost improvizacije, odgovornost, angažiranost, znati zares poslušati in pa usmerjenost k ciljem. Izkušnje in dobra ekipa pa so tudi pomemben člen pri kovanju županove zgodbe. Po moji izkušnji ima trenutni župan vse naštete lastnosti in mislim, da bo z odliko izpeljal svoj 4-letni mandat.

Zahvaljujem se dijakom za izvolitev na župansko funkcijo. Posebna zahvala gre tudi profesorici Poloni Strnad Bensa, ki je z mano preživela cel dan županovanja kot »asistentka«. Bila sva dobra ekipa. Nenazadnje ne smem pozabiti niti na zahvalo svetovalki župana Mateji Grzetič Žerjal in županu Andreju Sili, ki sta si vzela čas zame kljub natrpanemu urniku. Preživel sem čudovit dan, ki mi bo še dolgo ostal v spominu.

Jaša Vodičar

Fotografije: Polna Bensa Strnad

(Visited 220 times, 1 visits today)
Dostopnost