Skoči na glavno vsebino

V petek, 22. oktobra, si bomo v okviru Filmšule ob 15.00 v Kosovelovem domu ogledali znanstvenofantastični film Dune: peščeni planet.

Matic Majcen – publicist in filmski kritik, ki bo vodil pogovor po filmu, je ob premieri filma Dune v Benetkah zapisal, da gre za vizualni spektakel z odločno okoljsko in politično noto.

Nova različica filma Dune je točno tako spektakularna, kot so se nadejali tudi najbolj zahtevni filmoljubi. Celovečerec krasi obilje sijajno oblikovanih lokacij, tehnoloških domislic, vizualnih rešitev, na čelu pa so brezhibni igralski performansi zvezdniške ekipe z imeni, kot so Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Charlotte Rampling, Dave Bautista, Stellan Skarsgaard.

Kanadski režiser Denis Villeneuve se je filma lotil takoj po končanju snemanja  Iztrebljevalca 2049. Film je posnet po knjigi Franka Herberta, ki je režiserja že kot fanta navdušila. “Ko sem kot mlad fant bral knjigo, me je prevzelo Paulovo potovanje v zgodbi. Način, kako najde svojo identiteto, udobje v tuji kulturi, pa njegov odnos z naravo ter občutek melanholije in osamljenosti, s katerima se je spopadal. Tudi vidik teže dediščine na njegovih ramenih je nekaj, kar se me je globoko dotaknilo.

Izvirna knjiga načne vrsto družbenih tem in v filmu je ta politična razsežnost še toliko bolj očitna. “Ko je Frank Herbert pisal knjigo, je poskušal ustvariti nekakšen portret 20. stoletja, vendar pa je s časom vse bolj postajala prerokba o tem, kaj se bo dogajalo v enaindvajsetem. Žal je knjiga danes veliko bolj relevantna kot v času pisanja. Tu je zmes religije in politike, pa nevarnost mesijanskih figur, vpliv kolonializma, okoljska problematika. Žal mi je, da je tako, a knjiga več pove o današnjem svetu kot pa o tistem, v katerem je pisal Herbert.

Villeneuve se je ob tem opredelil kot eden tistih, ki menijo, da je še posebej glede okoljske problematike treba ukrepati odločneje.Čas je, da se razjezimo. Prihodnje generacije bodo sodile naša dejanja. Čas je, da si prizadevamo za spremembe. Še vedno imam upanje, a čas je za dejanja.”

Filmšula je podprogram filmske vzgoje, ki ga predstavljamo pod skupnim imenom FILMARIJA in FILMŠULA in traja od septembra 2021 do junija 2022. Če si želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in si izostriti kritičen pogled na svet, v katerem živimo, se nam pridruži!

 Alenka Kompare in Samo Onič, mentorja Filmšule

(Visited 122 times, 1 visits today)
Dostopnost