Skoči na glavno vsebino

7. aprila vsako leto obeležujemo svetovni dan zdravja, ki ga je prvič razglasila Svetovna zdravstvena organizacija že leta 1950. Vsako leto je na ta dan izpostavljena drugačna tema s področja zdravstva, v želji ozavestiti kar največ ljudi. Dan v ospredje postavlja zdravje, ki je ena izmed temeljnih človekovih pravic, pa tudi ena najpomembnejših vrednost, za katero si je vredno prizadevati.

Tudi v preteklih letih je svetovni dan zdravja odpiral pomembne teme.

Leta 2011 je bil v ospredju problem odpornosti mikroorganizmov proti zdravilom. Ta problem je še vedno en izmed bolj perečih, saj je vedno več bakterij, ki oslabijo naše telo, imunih na odkrita zdravila. Znanost dela na odkritju novih zdravil, a kaj lahko naredimo mi? Tudi mi lahko pomagamo in sicer tako, da preudarno uporabljamo antibiotike tako na ljudeh kot živalih. Brez ukrepanja danes, ni ozdravitve jutri, je bilo geslo svetovnega dneva zdravja leta 2011.

Leta 2014 se je geslo tega dneva glasilo »majhen ugriz – velika težava«. Pozornost je bila usmerjena na majhne prenašalce nevarnih bolezni, večinoma členonožce (komarje, klope, peščene muhe, uši in bolhe). V Sloveniji je npr. leta 2013 zaradi klopnih ugrizov zbolelo kar 6938 oseb za boreliozo in 310 za klopnim menigoencefalitisom.

Letos, ko je zaradi epidemije korona virusa zdravstvo in zdravje še kako pomembno, pa je bila tema dneva zdravja podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam.

Svetovna zdravstvena organizacija je leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic, v počastitev 200-letnice rojstva Florence Nightingale, ki je utemeljila sodobno zdravstveno nego. Zdravniki so izjemno pomembni, a običajno smo premalo pozorni  na njihove nepogrešljive sodelavce, ki predstavljajo kar dobro polovico zdravstvenega osebja po vsem svetu.

Poklic medicinske sestre se je razvil iz prakse žensk, ki so prva povsem intuitivno skrbele za šibke člane v družini. Organizirano učenje nege se je v Evropi začelo šele po letu 500. V Sloveniji je bila prva šolana medicinska sestra Angela Boškin, ki je zaslužna za ustanovitev prve posvetovalnice za matere in dojenčke v takratni državi. V Sloveniji imamo trenutno prek 21000 zaposlenih medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic, a potrebe po njih še vedno naraščajo, še posebej v teh kriznih časih.

Nama prav tako kot svetu je svetovni dan zdravja 2020 pokazal, da moramo ceniti prav vse zdravstveno osebje, saj vsi trdno delajo za naše zdravje.

Ob spopadanju s pandemijo koronavirusa tudi midve izražava hvaležnost za njihovo požrtvovalno delo.

Lea Mekina in Ena Vodopivec, ITS družboslovje

Zaradi trenutnih razmer razstava v šoli ni bila mogoča, zato sva pripravili prestavitev v PPT obliki. Vabljeni k ogledu e-razstave (tu) in rezultatov anketnega vprašalnika (tu).

 

 

 

(Visited 357 times, 1 visits today)
Dostopnost