Skoči na glavno vsebino

V sredo, 16. oktobra smo se dijaki 3. art  in 3. et  v spremstvu profesorjev Gabrijele Rebec Škrinjar, Janija Žiberne, Leje Furlan in spremljevalke Barbare Vrčon udeležili ekskurzije na Koroško v Avstrijo.  V Tržiču se nam je pridružila vodička Urša Kavalar Pobegajlo, ki nam je na zanimiv način pripovedovala o zanimivostih pokrajine, skozi katero smo se vozili.  Najprej smo si ogledali grad Ostrovica. Na vrh smo se povzpeli skozi štirinajst vrat. Na gradu sta nas pričakala čudovit razgled in vodič Manfred, ki nas je popeljal skozi grajski muzej. V koroškem narečju nam je razlagal o zgodovini gradu in njegovih prebivalcih. Najbolj nas je nasmejala zgodba o grajskem stražarju Schenku. Bil je visok kar 225 cm, kar je bilo za srednjeveške čase, ko je bila povprečna velikost moškega od 140 -160 cm, nekaj izrednega. Sovražnikom, ki so oblegali grad, je nekoč dejal, naj kar odidejo, saj je najmanjši na tem gradu. Od strahu so se zares razbežali.

Nato smo odšli na Gosposvetsko polje, kjer smo se ustavili pri vojvodskem stolu. Obiskali smo tudi mogočno cerkev Marijinega vnebovzetja v kraju Gospa Sveta, kjer smo občudovali freske, na katerih je neznani umetnik upodobil Kristusov rodovnik. Zanimiva pa je tudi freska, na kateri je sveti Peter upodobljen v podobi Lenina. Cerkev je obdana s številnimi reliefi in nagrobnimi ploščami. Za kamnito glavo, ki vedno bolj izstopa iz cerkvenega zidu pa velja, da bo konec sveta, ko bo dokončno odpadla.

Naš naslednji cilj je bil Celovec. V deželni hiši smo si ogledali knežji kamen, na katerem so ustoličevali kneze slovanske države Karantanije. Prosti čas smo izkoristili za sprehod po mestu in občudovanje znamenitih stavb.

Pozno popoldne smo se zapeljali še na obalo Vrbskega jezera in spoznali legendo o njegovem nastanku. Naše vtise smo pridno zapisali na delovni list, nato pa se odpravili proti domu, kamor smo prispeli okrog 20. ure.

Po zapisih Maje Valič

Fotografije: Dana Goranc, Rebeka Volk, Gabrijela Rebec Škrinjar

(Visited 480 times, 1 visits today)
Dostopnost