Skoči na glavno vsebino

V petek, 12. 11., si bomo ob 15.00  v okviru Filmšule ogledali ameriško dramo Dežela nomadov (Nomadland, režija Chloé Zhao, igrajo: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May idr.). Po filmu bo pogovor, ki ga bo vodila Petra Gajžler.

Zgodba: V propadajočem mestecu v Nevadi se zapre tovarna gradbenega materiala, ki je delovala 88. let in je edina meščane varovala pred revščino. Tisoče delavcev ostane brez prihodkov, mesto celo brez poštne številke in se uvrsti v mesto duhov. Šestdesetletna Fern, ki je prav tako delala v tovarni, se odpravi v neznano.

Njen dom postane kombi in tako postane ena izmed modernih nomadov, tavajočih po opuščenih delih sveta, ki se znajdejo, kakor se pač lahko, opravljajo priložnostna dela, da ne bi potonili čisto na dno. Tako svobodno življenje je po drugi strani lepo, saj se ti ljudje srečujejo, družijo, razvijajo svoj duh medsebojnega razumevanja in solidarnosti. Nekaj, kar vsem nam manjka.

Festivali, nagrade: Zlati lev Benetke, 3 oskarji – za najboljši celovečerec, režijo in glavno igralko.

Ocena filma: Ana Jurc, Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje (tu>>)

Napovednik (tu>>)

Filmšula je podprogram filmske vzgoje, ki ga predstavljamo pod skupnim imenom FILMARIJA in FILMŠULA in traja od septembra 2021 do junija 2022. Če si želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in si izostriti kritičen pogled na svet, v katerem živimo, se nam pridruži!

 Alenka Kompare in Samo Onič, mentorja Filmšule

(Visited 86 times, 1 visits today)
Dostopnost