Skoči na glavno vsebino

Dijaki 2. letnika programa ekonomski tehnik so v četrtek, 21. 4. 2022, ulovili še zadnji dan pred muhastim aprilskim vremenom in se podali na zgodovinarsko ekskurzijo in športni dan v Posočje.

Obiska Tolmina in njegove okolice si brez raziskovanja ostankov soške fronte skorajda ne moremo predstavljati, a z dijaki smo prvi postanek naredili na Mostu na Soči in najprej pokukali v čas med obema vojnama. Tam smo v cerkvi sv. Lucije spoznali slikarja Toneta Kralja in njegov umetniško-politično dejavnost na slovenskem etničnem ozemlju, ki je po Rapalski pogodbi pripadlo Italiji. Simboliko slovenstva in protifašizma smo opazili tudi na poslikavah cerkve in izvedeli, kako je Kraljev odhod na študij v Benetke povezan z omenjenim krajem.

Pot smo nadaljevali na Kolovrat – muzej na prostem, ki je del Poti miru. Ob čudovitem pogledu na krnsko pogorje smo izvedeli, kateri sovražnik je vojaku grozil pozimi in kaj vse pomeni bela smrt, kako so bili videti podzemni boji na »Monte Neru« in zakaj se je Batognica znižala za nekaj metrov.

V Tolminu smo z vodičem obiskali nemško kostnico, ob smaragdni barvi reke Soče pa je bil pravi čas za skupinsko fotografijo.

Ker je bila ekskurzija tudi športno obarvana, smo se na pohod podali v najnižjo točko Triglavskega narodnega parka – Tolminska korita. Pohod smo zaključili z vrtoglavim, panoramskim pogledom iz Hudičevega mostu.

Franja Čok, prof. zgo.

Fotografije: Ana Švara, 2. ET

(Visited 135 times, 1 visits today)
Dostopnost