Skoči na glavno vsebino

Zadnji teden pouka smo dijaki 1. letnikov gimnazije programa odpravili na športni teden na morju. Nastanili smo se v hostlu Panorama na Šentjanah nad Portorožem.

Vsak dan smo se najprej razmigali in pošteno prepotili na poti do plaže na Bernardinu, kjer smo se kopali in zabavali ob izpopolnjevanju svojih plavalnih sposobnosti ob zanimivih navodilih Žarka in Dominika. Organiziranih je bilo tudi veliko drugih aktivnosti in predavanj, pri katerih smo imeli priložnost spoznati in izkusiti nekaj novega.

O jadranju nam je predavala uspešna jadralka Tina Mrak, ki je na olimpijskih igrah leta 2016 z jadralko Veroniko Macarol dosegla 5. mesto. Nato smo se v jadranju imeli priložnost izkazati še sami. S pomočjo članov jadralnega kluba Pirat smo se lahko jadrat odpravili v paru ali sami. Bila je čudovita in nepozabna izkušnja.

Imeli smo tudi predavanje o potapljanju, saj smo se v sredo zjutraj peš odpravili v Piran, kjer so nam potapljači nadeli opremo in nam dali še zadnje napotke za potop v vodo. Prav tako smo tudi kolesarili z električnimi kolesi in na plaži igrali odbojko ter poslušali glasbo.

V torek zvečer smo imeli kviz o jadranju, plavanju in potapljanju; razdelili smo se v štiri skupine, združili znanje in se pošteno zabavali. V sredo pa smo šli še na dvourno vožnjo z barko, na kateri smo imeli predavanje o geografskih značilnostih naše obale, o značilnostih bark za prevoz potnikov ter še veliko drugih zanimivosti o slovenski obali. Med vožnjo smo videli tudi delfine, kar je zagotovo še popestrilo vožnjo.

Imeli smo tudi predavanje o varnosti na morju, in sicer na Fakulteti za pomorstvo in promet. Lahko smo poskusili vodo in hrano, ki jo uživajo pomorščaki na morju, ko čakajo reševalce z obale. Izvedeli smo veliko uporabnih informacij za preživetje na morju in drugih presenetljivih podatkov. Lahko smo poskusili tudi rešilni jopič in obleko za zaščito pred mrazom.

Zadnji večer je nastopil neizmerno hitro, zato smo skupaj priredili kratek poslovilni program, s katerim smo se pedagoškim in športnim spremljevalcem oz. profesorjem zahvalili za organizacijo in nepozaben teden.

Zagotovo nam bodo vse dogodivščine in izkušnje še veliko časa ostale v spominu.

Zala Cek, 1. BG

(Visited 215 times, 1 visits today)
Dostopnost