Skoči na glavno vsebino

V prvem tednu v oktobru smo na šoli gostili 23 dijakov in 10 učiteljev iz Španije, Italije, Romunije in Francije, s katerimi sodelujemo v Erasmus+ projektu z naslovom Drugačnost, rezilientnost, zavzetost in vključenost (ARII).

Cilj projekta je ozaveščanje dijakov in učiteljev o različnih učnih težavah, raznolikostih in posebnostih drugih ter izmenjava izkušenj glede načinov, kako pomagati dijakom s posebnimi potrebami pri vključevanju v delo v šoli in širše v življenje. S projektom želimo tudi krepiti rezilientnost (splošno življenjsko prilagodljivost in odpornost na stres), spodbujati solidarnost in vključevanje dijakov v različne oblike medsebojne pomoči.

Srečanje se je začelo na Občini Sežana, kjer nas je sprejela podžupanja Vanja Jelen. Spoznali smo tudi Barbaro Ostrouška, ki enkrat tedensko v kabinetu župana razvršča pošto, pomaga pri urejanju dokumentov in fotokopira. V kavarni Integrali smo spili kavo in se nato sprehodili po Botaničnem vrtu, kjer smo spoznavali zgodovino in zanimive rastline. Nadaljevali smo z učenjem različnih cirkuških veščin in se ob tem krasno zabavali. Naši dijaki so nato skušali goste naučiti slovenščine, a je bil naš jezik zanje precej trd oreh. Po kosilu smo skupaj šli še na ogled Škocjanskih jam, v Povirju pri Tmbinovih pa smo se srečali z lipicanci.

V torek so gostujoči dijaki našim dijakom drugega letnika predstavili nekaj zanimivih oseb s posebnimi potrebami. Dijaki in profesorici CEE El Somni iz Španije pa so predstavili svojo šolo in zanimive dejavnosti, ki ji nudi. Sledila je delavnica z Jean McCollister in terapevtsko psičko Maisie o pomenu stika z živaljo. Popoldne smo se z vlakom zapeljali do Štanjela. Najprej smo se skupaj sprehodili po vasici, nato pa so se dijaki v mešanih skupinah spopadli z različnimi izzivi. Pokazati so morali svoje spretnosti, predvsem pa so se morali povezati in sodelovati. To jim je odlično uspelo, saj so ob povratku s Sežano, ko smo čakali na vlak, ki je imel precejšnjo zamudo, že vsi plesali in prepevali.

V sredo smo obiskali OŠ Kozara v Novi Gorici, kjer so nas učenci in učitelji prisrčno sprejeli. Učitelji so spoznavali, kako v Sloveniji poteka usmerjanje otrok s posebnimi potrebami, seznanili so jih z metodami dela v zavodu ter s težavami, s katerimi se srečujejo. Dijaki pa so učence skušali naučiti nekaj španskih, italijanskih, francoskih in romunskih besed. Pogovarjali so se tudi o raznolikosti hrane v državah, iz katerih prihajajo, in spoznali njihove znamenitosti. Popoldne so gostje spoznavali našo deželo. V Novi Gorici smo se ustavili na Trgu Evrope, v Kanalu smo se sprehodili čez most in občudovali reko Sočo, dan pa smo zaključili z obiskom Tolminskih korit.

Četrtkov dopoldan smo preživeli na naši šoli. Začeli smo z delavnico Življenje je lepo, katere cilj je bil zavedanje lepega in dobrega v življenju in s tem krepitev rezilientnosti. Udeleženci so se pripravili na dve portretni fotografiji – eno realnega sebe in eno bolj šaljivo, igrivo. Sledile so delavnice čustvenega opismenjevanja. Dijaki so prepoznavali različna čustva in razmišljali o tem, kako jih doživljajo pri sebi. Na delavnici so izdelali tudi antistresne žogice ter preizkusili nekaj sprostitvenih tehnik. Učitelji so v tem času poslušali predavanje s področja krepitve duševnega zdravja mladih. Predavateljici s Slovenskega centra za raziskovanje samomora sta spregovorili o stiskah mladih, o tem, kako jih prepoznati in razlikovati od razvojnih značilnosti mladostništva.

In kaj so o srečanju povedali naši gostje?

 

Erasmus is really special to me. It is a unique experience, full of love and friendships, but also filled with learning. I will forever cherish and miss this mobility in Slovenia and everything that it has taught me. I think Erasmus helped me grow and evolve a lot, the activities were really interesting and fun and I will never forget the people I met and I will forever value the new friendships. ❤️

 

You learn loads of inclusion and resilience, and above all, you share unforgettable experiences.

 

Besides it being one of the most fun experiences I’ve had in my life, it was great to see how people from other countries and cultures behave (not only Slovenia, but also France, Spain, and Italy) and enriching from all points of view. I made a lot of new friends, I practised speaking foreign languages, I enjoyed all of the activities, workshops and trips, I literally have nothing bad to say about this exchange. I felt welcome in my host family and I hope to come back again and participate in more Erasmus exchanges.

 

It is a unique experience, full of team work and solidarity. You make so many new friends and you get to know so much more about the culture of the country you visit, but at the same time also a little bit about the cultures of the countries of the many people you share the experience with. It is a lot of fun: everyday there are many interesting activities to do that make you learn so much!

 

I really liked this experience and I met a lot of new people and also made some other friends. 

 

Erasmus offers the opportunity to meet different people, to be open-minded.

 

It’s a good opportunity to learn about different cultures, interact with people from other countries. In addition, we can know issues approaching from a different angle in each country.

 

I’ve learned a lot on resilience and inclusion while meeting interesting people and sharing experience with teachers from other countries. Overall, it was a very enriching experience.

 

I think everyone felt like they belonged and we all had fun together, no matter who we were or the country we came from. Everyone was inclusive and involved, we all became friends and I’m sure all of us are going to remember this wonderful experience.

(Visited 370 times, 1 visits today)
Dostopnost