Skoči na glavno vsebino

Dijaki 3. letnikov gimnazije, ki obiskujemo ITS družboslovje, smo se po nekaj generacijah, ki so ekskurzijo morale izpustiti zaradi covid razmer, 2. junija 2023 odpravili v multikulturni Trst. Z Opčin smo se z avtobusom odpeljali do tržaških pokopališč različnih veroizpovedi.

Najprej smo se sprehodili po velikem katoliškem delu Pri sveti Ani, nato po srbskem in grškem pravoslavnem, nato pa smo zavili še na bivše vojaško pokopališče. Tam so nas najbolj presunili grobovi mladih angleških vojakov iz časa zavezniške uprave v Trstu. Preko zidu smo uspeli pokukati še na judovsko pokopališče, ki je bilo zaradi pripravljanja na njihov sveti dan, soboto, zaprto. Nato smo odšli še na evangeličansko pokopališče.

Z mestnim avtobusom smo se zatem zapeljali do centra mesta. Po postanku v za malico smo začeli ogled mesta na Velikem trgu oz. Trgu enotnosti Italije. Sprehodili smo se mimo mogočnih stavb, ki obdajajo trg, ter kipa Karla VI. in fontane štirih celin. Pot smo nadaljevali po ozkih ulicah srednjeveškega Trsta, ki so nas pripeljale na grič svetega Justa, do ostankov antičnega mesta, gradu in katedrale.

Sledil je sprehod navzdol, mimo cerkve Marije Snežne in rimskega gledališča, do visokih in ozkih stavb judovskega geta. Nato smo zavili do pomola Audace in ker je bilo vreme jasno, smo v daljavi uzrli grad Miramar. Mimo grške pravoslavne cerkve smo dospeli do Velikega kanala in trga Ponterosso, ki ga krasi na novo postavljen tolar Marije Terezije.  S pogledom na stavbe v terezijanski četrti smo ugotovili, da je star primorski rek »V vrsti, kot hiše v Trsti«, upravičen.

Nazadnje smo si ogledali še srbsko pravoslavno cerkev, pa tudi Narodni dom, osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev v preteklosti. Dan se je že prevesil v večer, ko smo se rahlo utrujeni, a nasmejani, s profesoricama spremljevalkama Matejo Grmek in Gabrijelo Rebec Škrinjar, odpravili proti Sežani. Veliko več znanja in drugačna perspektiva o mestu nas bosta gotovo še večkrat privabila nazaj v Trst.

Po zapisih Ane Mržek, 3.b

(Visited 128 times, 1 visits today)
Dostopnost