Skoči na glavno vsebino

V petek, 9. oktobra 2020, smo se dijaki, ki obiskujemo ITS družboslovje odpravili na zgodovinsko ekskurzijo po južnem delu soške fronte. Naš dan se je začel zelo obetavno in se prav tako tudi nadaljeval, saj nas je ves čas grelo sonce.

Naša prva postaja je bila Redipuglia ali po slovensko Sredipolje, kjer smo si ogledali kostnico. To je največji in najveličastnejši spomenik padlim italijanskim vojakom v prvi svetovni vojni. Zgrajen je bil na pobočju griča Monte Sei Busi,  dokončali so ga 18. septembra 1938. Ob poti do glavnega spomenika je na vsaki strani  19 velikih tabel z zapisanimi kraji, kjer so potekali boji.

Pot smo nadaljevali do naslednjega pokopališča v Foljanu.  Že na vstopu smo zagledali napis: »IM LEBEN UND IM TODE VEREINT«, kar bi pomenilo »v življenju in smrti združeni«. Na tem vojaškem pokopališču počiva 14.550 vojakov nekdanje avstro-ogrske armade.

Naša predzadnja postojanka je bil grič, imenovan Velika Griža ali Sveti Mihael na Doberdobski planoti. Tu smo se sprehodili mimo italijanskih in avstrijskih obrambnih jarkov, tunela Schönburgtunnel, ki je vodil do prvih bojnih linij ter do votlin, ki so služile kot shramba za stacionarne topove.

 Naš dan se je pozno popoldne zaključil v Cerju na Krasu pri spomeniku branilcem zahodne slovenske meje. Ob  poti med Kostanjevico in  Lokvico, so vojaki izklesali stol, ki so ga posvetili poveljniku soške fronte – Svetozarju Borojeviču.

Z ogledom nekaterih znamenitosti smo tako le še nadgradili v šoli pridobljeno teoretično znanje.

Taja Medved, 2. b g

(Visited 191 times, 1 visits today)
Dostopnost