Skoči na glavno vsebino

Od 23. maja do 27. maja je v Španiji potekalo 5. srečanje Erasmus+ projekta Poudarjanje pomena vključenosti s spodbujanjem medsebojne pomoči in solidarnosti v Evropi (AIDEES). Dijake in učitelje iz Francije, Italija, Romunije in Slovenije sta gostili šoli IES Lloixa in Colegio público de Educación Especial »El Somni« iz kraja Sant Joan d’Alacant.

Srečanja sva se udeležili profesorici Alenka Kompare in Mateja Grmek. Spoznavali smo inštitucije, ki se ukvarjajo z otroci in odraslimi s posebnimi potrebami in njihovim vključevanjem v lokalno okolje.

V ponedeljek sva bili cel dan na Colegio público de Educación Especial »El Somni«, ki je šola za mladostnike s posebnimi potrebami. Na čimbolj samostojno življenje pripravljajo mladostnike od 15 do 21 leta. V pogovoru z ravnateljem in zaposlenimi sva spoznavali njihov način dela, cilje, ki jih skušajo doseči, in številne težave, s katerimi se srečujejo. Udeležili sva se različnih dejavnosti z dijaki šole, v katerih so se izrazile njihove močne plati in srčnost. Na preprost način sva jim predstavili Slovenijo, zlasti so jih zanimali tradicionalni plesi in tipična hrana.

Drugi dan smo gostovali na srednji šoli IES Lloixa. Ogledali smo novo, svetlo, moderno stavbo šole in ob tem razmišljali, kakšno šolo hočemo, dijaki iz različnih držav pa so razmišljali o idealni učilnici. Pripravili so ideje in načrte učilnic, v katerih bi se dobro počutili tudi dijaki z različnimi  posebnimi potrebami. Ideje naših dijakov in druge aktivnosti, povezane s projektom – izdelavo infografik,  plakata Ne stereotipom in izvedbo tedna Naj bo Srečko dobro, sva predstavili skozi videoposnetke. Videoposnetek o tednu duševnega zdravja sta pripravili Naja Zidar in Neža Novak, o idealni učilnici pa so razmišljale udeleženke predhodnih srečanj Ana Dekleva, Eva Bergoč, Lana in Lara Rudež ter Tina Morel, Ana Batič, Laura Šturm in Špela Bezjak Zupančič.

V sredo dopoldne smo obiskali osnovno šolo za otroke s posebnimi potrebami v kraju Villajoyosa. Ravnateljica šole nam je predstavila delo z otroci s posebnimi potrebami ter razkazala njihove specializirane učilnice in prostore za različne terapije.

V četrtek pa smo dopoldne obiskali Centro San Rafael, ki skrbi za ljudi, ki so prizadeti zaradi motenj v duševnem razvoju, in ki zaradi svojega socialno-družinskega položaja ali zaradi svojih posebnih osebnih značilnosti potrebujejo specializirano oskrbo. Tudi popoldan je minil aktivno: sodelovali smo v različnih delavnicah, ki so jih pripravili učitelji in dijaki šol gostiteljic.

V prostem času smo si ogledali tudi bližnji Alicante, vasico Guadalest in se sprehodili po promenadi v Benidormu.

Španijo smo udeleženci zapustili z mislijo, da imamo vsi ljudje enake pravice. Tudi osebe s primanjkljaji v duševnem razvoju si zaslužijo spoštovanje svoje individualnosti in osebnih potreb ter morajo biti deležne enakih možnosti.

(Visited 131 times, 1 visits today)
Dostopnost