Skoči na glavno vsebino

V petek, 15. novembra, si bomo v okviru Filmšule v Kosovelovem domu ob 15.00 ogledali film Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Brezplačne vstopnice si zagotovite na blagajni. Filmu bo sledil pogovor, ki ga bo vodil Rok Govednik.

V Slovenskem filmskem centru (SFC) so zgodbo o Petruniji povzeli takole. “Vsakega januarja v makedonskem mestu Štip krajevni duhovnik v reko vrže leseni križ, za katerim skače na stotine moških. Tistega, ki ga bo potegnil iz vode, bosta spremljala sreča in uspeh. Tokrat za križem spontano skoči tudi Petrunija in uspe križ zgrabiti pred drugimi. Moški so jezni, ker si je ženska drznila sodelovati v njihovem ritualu. Nastane popoln kaos, a Petrunija ne odneha.”

Film “Bog obstaja, ime ji je Petrunija” makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske je eden od treh filmov, ki se poteguje za letošnjo filmsko nagrado Evropskega parlamenta lux. Namen filmske nagrade lux je povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti ogled evropskemu občinstvu in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo. Trije filmi, ki so uvrščeni v finale za nagrado, so bili prevedeni v 24 uradnih evropskih jezikov in so prikazovani v mestih po vsej Evropi. Evropski parlament bo dobitnika nagrade naznanil v novembru.

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2019/2020 smo: Kosovelov dom Sežana, Zavod ŠTIP – Mladinski center Podlaga, Klub študentov Sežana, ŠCSK Sežana.

(Visited 166 times, 1 visits today)
Dostopnost