Skoči na glavno vsebino

V petek, 18. 3. 2022, si bomo v okviru Filmšule ob 15.00 v Kosovelovem domu ogledali film Morena (Murina, 2021).

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. Po filmu bo pogovor, ki ga bo vodila Lučka Berlot.

V torek, 22. 3. 2022, ob 14.00 vabljeni na predavanje Slika, zvok in glasba – od ideje do avtorskih pravic, v predavalnici Višje strokovne šole Sežana.

Filmska producentka Zale Opara, bo na primeru resničnega izziva, izobraževalne TV nanizanke ’50 skladb, ki so nas zapele’, avtorjev Valentine Smej Novak in Luke Novaka, opisala proces od ideje za koncept nanizanke do njene realizacije in poti pridobivanja avtorskih pravic: od filmskih soavtorjev in avtorjev prispevkov ter izvajalcev, do avtorjev in založnikov glasbe, ki je uporabljena v nanizanki. Svoje izkušnje nam bo zaupal filmski producent in soustanovitelj produkcijske hiše Vertigo Danijel Hočevar, ki je član sveta avdiovizualne kolektivne organizacije AIPA, hkrati pa opravlja funkcijo svetovalca za urejanje avtorskih pravic filma na Hrvaškem. Poleg praktičnih nasvetov nam bo svoje bogate izkušnje razkril tudi na primeru produkcije filma Ne bom več luzerka, režiserke Urše Menart.

Pogovor je namenjen vsem, ki jih zanimajo avtorske pravice na glasbenem in filmskem področju. Npr. tistim, ki pripravljate videe za Youtube in se sprašujete, kje so meje dovoljenega. Če se sprašujete, kdaj boste v svojem filmu lahko brezskrbno uporabili skladbo skupine Laibach in če vas zanima izrazoslovje, povezano z avtorskimi deli, je ta pogovor kot nalašč za vas.

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2021/2022 smo: Kosovelov dom Sežana, Mladinski center Podlaga, Klub študentov Sežana, ŠC Srečka Kosovela Sežana. Projekt sofinancira Slovenski filmski center.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Dostopnost