Skoči na glavno vsebino

Heroji furajo v pižamah je projekt Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali in Toyote. V torek, 5. 11. 2019, je v Sežani združil dijake 3. a art, 3. b art in 3. et, predstavnike lokalne skupnosti ter strokovnjake. Posvet je organiziral Zavod VOZIM v sodelovanju z Mladinskim centrom Podlaga.

Najprej je zbrane pozdravil David Škabar, župan Občine Sežana, nato pa so dijake nagovorili različni strokovnjak. Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dr. Maja Roškar, je mladim predstavila dejstvo, da varnega pitja alkohola ni, je zgolj bolj ali manj tvegano. Poudarila je, da alkohol škoduje razvoju možganov, ki se razvijajo do 25. leta, zaradi česar je pitje alkohola med mladimi še posebej problematično. Ga. Vesna Marinko, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa je opozorila na to, da imajo mladi vozniki manj izkušenj, pogosteje so udeleženi v cestnem prometu ob vikendih, večja je potreba po dokazovanju in upiranju družbenim normam, zato so tudi najbolj ranljivi udeleženci v cestnem prometu. G. Robert Kralj s Policijske postaje Sežana je izpostavil, da se je število prometnih nesreč z udeležbo mladih v zadnjih letih precej zmanjšalo. V nadaljevanju je zbrane nagovoril poveljnik Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana, g. Blaž Turk. S prikazom videoposnetka hude prometne nesreče leta 2016 na avtocesti pri Razdrtem je opozoril na pomen pravilne varnostne razdalje ter prilagajanja hitrosti voznim razmeram.

Dijaki so z zanimanjem prisluhnili še g. Žigi Brezniku in g. Ninu Batagelju, ki sta zaradi prometne nesreče in trenutkov nepazljivosti utrpela poškodbo hrbtenjače. Predstavila sta svoji osebni zgodbi ter poudarila, kako pomembno je, kdaj, s kom in v kakšnem stanju mladi sedejo za volan.

Vodja MC Podlaga, ga. Urška Milač,  je prvi del posveta zaključila z izsledki pogovorov z našimi dijaki, ki  jih je opravila v prejšnjem tednu, kar je predstavljalo dobro iztočnico za delavnice, ki so sledile.

V delavnicah so se dijaki s prostovoljci in strokovnjaki pogovarjali in iskali rešitve na naslednje teme:

  • možnost organizacije javnih prevozov predvsem z večjih dogodkov;
  • o vlogi staršev (starši naj bodo vzor, predvsem pa pripravljeni na pogovor z mladimi o problematiki in o tem, kje so meje, kakšne so posledice in kako se z njimi soočati ter biti razumevajoči v primeru, da se opijanje pri mladih zgodi. Zato predlagajo delavnice za starše, da se spoznajo s problematiko in posledično znajo reagirati v tovrstnih situacijah);
  • poostrenje zakonodaje in nadzora dostopnosti alkohola za mlade.

Aktivnosti se bodo sklenile z brezplačnimi vožnjami, ki jih bodo izvajali invalidi s posebej prilagojenimi vozili že to soboto, 9. 11. 2019, na Martinovem koncertu s skupinama Jastrebi in Mambo Kings pri Športnem parku Sežana.

Več o dogodku lahko preberete na vozim.si.

(Visited 274 times, 1 visits today)
Dostopnost