Skoči na glavno vsebino

Obisk Vilenice in Vojaškega muzeja Tabor

Zadnji šolski dnevi kar kličejo po uživanju poletja. Z mislijo, da pouka ni še čisto konec, poletne počitnice pa so že na dosegu roke, smo se 21. 6. 2022, odpravili na ekskurzijo. Robustnost kraške pokrajine smo želeli spoznati na drugačen način, zato smo se z dijaki 1. ART in 1. ET odpravili odkrivat vilinska čudesa jame Vilenica. Preden smo se spustili v podzemni svet, pa smo preizkusili aplikacijo o posebnostih kraških tal in jame Vilenica, ki so jo razvili dijaki gimnazijskega programa pri družboslovnem modulu. Bili smo nadvse uspešni! Med čakanjem na vstop v jamo smo se kratkočasili z družabnimi igrami, ki jih je iz rokava stresla profesorica Mateja Grmek. Spoznali smo, da nam je digitalni svet malce načel domišljijo glede variantnosti uporabe »špage«, smo pa bili nekoliko boljši pri igri z besedami.

Jama je bila neopisljivo lepa. Vodič Jordan Guštin nam je predstavil njeno zgodovino in nas osupnil s podatkom, da so jamo obiskovali že v 17. stoletju, nakar ji je slavo pred nosom speljala večja in bolj pompozna Postojnska jama. Spustili smo se torej v jamski svet, z veliko domišljije prepoznavali razne oblike, ki jih oblikujejo kapniki, in se s sprehodom po t. i. turističnem rovu prepustili misli o mogočnosti narave in časa.

Hop, našega dneva še ni bilo konec. Po vrnitvi iz hladnega jamskega sveta v vroč junijski dan smo se odpeljali v Lokev in si ogledali Vojaški muzej Tabor. Neverjetna zbirka in zgovorna vodička sta nas popeljali v svet vojne in njenih sledi in naše jamsko-vojaške ekskurzije je bilo konec.

Dan je oblikovalo zavedanje, da so nekatere stvari večne … raje bi pri tem imeli v mislih lepoto naše vilinske jame.

Petra Ražem

(Visited 102 times, 1 visits today)
Dostopnost