Skoči na glavno vsebino

Pri ITS družboslovje so dijaki 3. gimnazije v učnem sklopu Razumeti svet in sebe najprej gledali film Življenje na smetišču (Waste land, Velika Britanija, 2010).

V filmu spremljamo Newyorškega likovnega umetnika Vika Muniza, ki se je 2008 vrnil v rodno Brazilijo. Z umetniškim projektom, v katerega je vpletel tamkajšnje prebivalce, ki na največjem smetišču na svetu, Jardim Gramacho, pobirajo predmete iz reciklažnih materialov, je želel opozoriti na odnos med človekom in umetnostjo, na socialno-družbeni in ekološki kontekst umetnosti.

Ob in po filmu so dijaki razmišljali o tem, da v sodobnem potrošniškem svetu zavržemo veliko materialov in izdelkov, ki so še uporabni. Pa tudi o tem, da so odpadki enega človeka lahko za drugega umetnost.  

Zastavili smo si nalogo, da že uporabljenih materialov in izdelkov ne enostavno zavržemo, ampak iz njih ustvarimo nekaj novega. Z »upcyclingom« (izraza v slovenščini še nimamo) smo odrabljenim izdelkom in/ali materialom podaljšali življenjsko dobo in jih ponovno uporabili na drugačen, aktualno bolj uporaben način.

Dijaki so iz telovadnega copata, ki je številko premajhen, iz ponošenih kavbojk ali iz ostankov usnja oblikovalni izvirne torbice. Pločevinke so postale čarobne namizne svetilke, iz embalaže so izdelali škatle in malo namizno omarico za odlaganje pisalnega pribora  …

V procesu »upcyclinga« so dijaki razvijali številne kompetence podjetnosti, v ospredju pa sta bili etično in trajnostno razmišljanje ter ustvarjalnost.

Samo Onič, mentor

(Visited 149 times, 1 visits today)
Dostopnost