Skoči na glavno vsebino

Kako si? je izobraževalni projekt, namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti skrbi za duševno zdravje, ki ga v okviru Svetovnega dneva duševnega zdravja (10. oktober) organizira Društvo študentov psihologije Slovenije.

Naslov letošnjega projekta je Kako si? (Ne)močno, cilj pa je z vidika duševnega zdravja ozaveščati o temi nasilja.

Več o projektu Kako si? na spletni strani projekta (tu>>).

»JAZ NE BOM! KAJ PA TI?«

O medvrstniškem nasilju govorimo, kadar je posameznik v daljšem časovnem obdobju večkrat izpostavljen agresivnemu vedenju oz. negativnim dejanjem , ki jih je povzročil njegov vrstnik oz. skupina vrstnikov. Izjema pa je spletno nasilje , kjer gre lahko že za samo enkraten dogodek, saj se vsebine deljene na spletu hitro razširijo.

Poznamo več vrst medvrstniškega nasilja:

  • fizično nasilje, kamor spada porivanje, brcanje, poškodovanje lastnine drugega,
  • verbalno nasilje, kamo spadajo zbadljivke in grožnje,
  • odnosno nasilje, kjer gre za manipuliranje z odnosi – izločanje in ignoriranje,
  • spletno nasilje, ki je novejša oblika medvrstniškega nasilja. Sem spada širjenje (lažnih) govoric, žaljivih sporočil, objavljanje kočljivih posnetkov, izključevanje ipd. preko spleta ali telefona.

O medvrstniškem nasilju poročajo v praktično vseh kulturnih okoljih in je splošen pojav. 25-40 % učencev ima izkušnjo z medvrstniškim nasiljem (tarča nasilja, izvajalec nasilja ali oboje), 10-20 % učencev je kroničnih žrtev (deležni nasilja vsaj 1x na teden), kar 60-75 % učencev pa je v vlogi opazovalcev.

Vabimo vas k ogledu posnetka »JAZ NE BOM! KAJ PA TI«, ki je bil pripravljen okviru programa »Varni brez nasilja«, saj lahko krog nasilja prekinemo le skupaj.

Šolska svetovalna služba

(Visited 158 times, 1 visits today)
Dostopnost