Skoči na glavno vsebino

Skupina šestih dijakov ŠC Srečka Kosovela Sežana, v spremstvu koordinatorke projekta kot spremljevalne osebe, se s prve štirinajst dnevne »Korona« mobilnosti vrača s čudovito izkušnjo. V Erasmus+ projektu s »preroškim« naslovom Vizija prihodnosti, so bile zaradi pandemije odpovedane številne mobilnosti. Tudi po preklicu najstrožjih ukrepov, ni enostavno izpeljati vseh predvidenih aktivnosti. Po odpovedanem letu na Portugalsko, kamor naj bi skupina desetih dijakov, ki so uspešno zaključili poklicno maturo potovala 15. 07. 2020 in po uvrstitvi Portugalske na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko, je bilo potrebno poiskati novo destinacijo. Izbrali smo najvarnejšo državo v Evropi in se z doslednim upoštevanjem vseh pravil in priporočil pogumno odpravili na Ciper.

Mobilnost v Limassolu je organizirala bivša dijakinja ŠC Sežana, Branka Novaković Nicolau, ki živi in dela na Cipru. V enem tednu je uspela šestim maturantom programa aranžerski tehnik pripraviti izvrsten program usposabljanja, saj smo na Ciper odpotovali že 21. 07. 2020, z negativnim izidom testiranja na COVID 19, oboroženi z maskami in razkužilom.

Praktično izobraževanje so maturanti opravljali pri Združenju kulturnih organizacij v Limassolu, ki upravlja Hišo besede in umetnosti (House of Arts and Letters). Intenziven program je poskrbel za srečanje z različnimi področji umetniškega ustvarjanja (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, kostumografija, scenografija, oblikovanje in snemanje). Seveda je bila cel čas prisotna tudi poezija, kot se za dijake ŠC Srečka Kosovela Sežana tudi spodobi.

Predsednik gostiteljske organizacije, dr. Evros Alexandrov, ki na Cipru opravlja tudi funkcijo generalnega konzula Republike Slovenije, je maturante sprejel na delovnem mestu, jim predstavil institucijo, njene naloge, poslanstvo in vizijo. Nato so bili dijakom predstavljeni briefi in dodeljene naloge. Naloge so bile oblikovane tako, da so dijaki pridobljene kompetence v štirih letih  izobraževanja na programu aranžerski tehnik nadgradili v mednarodne kompetence, saj so morali nalogo opraviti v tujem jeziku in v drugačnem kulturnem okolju.

Že prvi dan nam je gostitelj organiziral srečanje z rektorjem Evropske univerze na Cipru v Limassolu. Spoznali smo šolski sistem, načine študija na Cipru ter podrobno spoznali študijske programe, ki jih ponuja univerza.

Naslednji dan smo se zapeljali v 8 km oddaljen Art Nest, umetniško rezidenco uspešnega ciprskega kiparja Philipposa Yiapanisa. Naloga dijakov je bila, da fotografirajo in posnamejo interier in eksterier umetniške rezidence. Srečanje s kiparjem je dijake tako navdušilo, da so si samostojno dodelili dodatno nalogo: posneti Intervju s tem izjemnim človekom.

Poleg prakse v House of arts and letters, so nam gostitelji omogočili oglede razstav, sprejeme na kulturnih organizacijah ter ogled gledališkega muzeja.

Vikend je bil namenjen raziskovanju Unescove dediščine in drugih znamenitosti na Cipru. V soboto smo si v Paphosu ogledali mozaike ter Kraljeve grobnice, v nedeljo pa smo se najprej okopali v zalivu, kjer se je rodila boginja Afrodita (Venera) in si nato ogledali veličastni Kurion.

Delovni teden smo po napornem vikendu začeli s kiparsko delavnico in nadaljevali z intervjujem Philipposa Yiapanisa. S posnetki delavnice, rezidence in intervjuja, so imeli dijaki na voljo dovoj materiala, da so lahko začeli z izvedbo zadanih nalog. Tako so počasi nastajali Instagram profil za House of Arts and Letters, knjiga Kosovelovih prevodov v grščino ter najprej napovednik in nato še celoten video z intervjujem kiparja Yiapanisa.

V petek 31. 07. 2020 smo organizirali dogodek z naslovom« #Srečko Kosovel in the House of Arts&Letters«. Na dogodku so dijaki svojim delodajalcem predstavili zamisli, nad katerimi so bili le-ti navdušeni. V okviru dogodka je častni konzul RS na Cipru, dr. Evros Alexandrou otvoril skupinsko fotografsko razstavo Impresije: Kosovelovi motivi v Limassolu in okolici. Rene Bekar, Martina Birsa, Tina Mahnič, Urša Nemec, Blaž Stantič Kobal, in Nika Žigante so v objektiv ujeli motive povezane s Kosovelovo poezijo.

Intenzivno in kreativno delo smo prekinili z izletom v čudovito Aiya Napo, kjer smo na slikoviti »Nissi beach« praznovali Nikin devetnajsti rojstni dan.

V ponedeljek, 03. 08. 2020, smo v umetniški rezidenci kiparja Yiapanisa organizirali še en izjemno pomemben dogodek: »#Srečko Kosovel at The Art Nest«. V sodelovanju z gledališko skupino Costas Vichas, smo v pričakovanju avgustovske polne lune, v čarobnem amfiteatru Mikri Salamine recitirali Kosovelovo poezijo v slovenskem in grškem jeziku.

Dijaki so predstavili tudi napovednik in intervju ter velikemu umetniku podarili zahvalo za izvedbo kiparske delavnice, predvsem pa za navdih in motivacijo. Philippos Yiapanis je bil tako ganjen, da je skupini podaril skulpturo z imenom Kaplja svobode.

Na koncu smo se zahvalili tudi odličnim igralcem gledališke skupine, izjemni organizatorki Branki Novaković Nicolau in se v soju avgustovske polne lune poslovili od vseh čudovitih ljudi, ki smo jih srečali na Cipru.

Obe prireditvi sta potekali z upoštevanjem vseh pravil in priporočil za omejevanje širjenja Korona virusa, ki veljajo na Cipru.

Ena od Yiapanisovih misli, ki si jih bomo za vedno zapomnili je »Nič se ne zgodi naključno!«. To misel smo večkrat potrdili. Februarja 2018, je kiparja prvič obiskala skupina učiteljev ŠC Srečka Kosovela Sežana in kiparju predstavila Srečka Kosovela. Od takrat je Philippos  Yiapanis napisal že 400 pesmi. Kot je sam povedal, je do takrat svoje občutke lahko izražal le skozi kiparjenje.

Tudi dejstvo, da je zidove pod našim štirinajst dnevnim ciprskim domovanjem z grafiti poslikal Ivan Milćev, umetnik, ki je poslikal tudi steno v športni dvorani Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana verjetno ni bilo naključje. Je pa zagotovo usoda in nagrada za pogum, da smo si v teh čudnih časih privoščili kapljico svobode in se odpravili na pot.

Maja Prešeren, koordinatorka projekta Vizija prihodnosti

(Visited 570 times, 1 visits today)
Dostopnost