Skoči na glavno vsebino

Petek, 27. 9. 2019, 11:55.
Šola je skoraj prazna. Marsikateri profesor si po tihem misli svoje.

Po mnenju marsikoga smo šli spodbujat lokalno gospodarstvo mestne občine Ljubljana in dvigovat gospodarsko rast Slovenskih železnic …
Ampak zakaj? Je res bil to le velik dijaški »sindikalni« izlet?
Zakaj se je na ta dan po svetu zbralo več kot 2 milijona mladih, ki so zapustili šolske klopi in šli na ulice? Glavni razlog je predvsem pokazati, da nam ni vseeno. Da nam je mar.
Mladi na volitvah nimamo glasu (volilno pravico dobimo šele v 4. letniku oz. ko postanemo formalno polnoletni), smo politično nepomemben del prebivalstva. In zakaj bi kdorkoli poskrbel za del družbe, ki nima glasu? Za našo prihodnost? Za prihodnost naših zanamcev?

Tako imenovani »podnebni štrajk« je bil eden izmed bolj podprtih protestov v Sloveniji. A letošnji protest ni povlekel na ulice le mladih, podprli so ga tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Zveza društev upokojencev Slovenije, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Amnesty International Slovenija, Mladina ter okolijske nevladne organizacije, kot so na primer Focus, društvo za sonaraven razvoj, Greenpeace Slovenije, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC in Umanotera.
Podnebno peticijo, ki spremlja omenjeni protest, pa je prav tako podprlo mnogo organizacij. Peticija je dostopna na www.podnebnakriza.si in jo lahko podpiše vsakdo, ki mu je mar.

“No, in smo rešili svet? Se je kaj spremenilo?” so pogosta vprašanja, ki se nanašajo na kritiko organizacije podnebnega štrajka.

Potrdimo lahko, da so podnebni protesti povzročili premik v reševanju podnebne problematike. Tema je obravnavana že v parlamentu, začele so se tudi organizirane razprave na to temo.
Kljub temu so cilji še daleč in nekateri slovenski politiki še vedno živijo v svojem vzporednem vesolju, v katerem ni podnebnih sprememb. Odgovarjajo, da je vpliv človeka na podnebne spremembe zanemarljiv, da je Greta lažni malik in da so borci za družbene spremembe potomci starih udbašev in komunistov. (povzeto po intervjuju z Janezom Janšo za Novo24TV)

Upajmo, da je bil to zadnji podnebni štrajk, ampak zaradi neodzivnosti oblasti verjetno ne bo tako.

Za dijaško skupnost, Marko Pleterski

(Visited 404 times, 1 visits today)
Dostopnost