Skoči na glavno vsebino

Intervju z Blažem Gecem

Blaž Gec je nekdanji dijak ŠC Srečka Kosovela Sežana. Trenutno je zelo uspešen glasbenik. Je vodja in pevec skupine Zvita feltna, za katero smo že vsi zagotovo slišali.

Sara Lazarevski, 2. AG

Tudi sami ste bili nekoč dijak naše šole. Kaj se vam je na naši šoli najbolj vtisnilo v spomin?

Zanimivo vprašanje. Če hitro pomislim: ure matematike, saj pri njih nisem bil zelo uspešen. Imel me je profesor Čotar, ki je še vedno na šoli. Veliko smo se nasmejali, jaz sem bil veliko pred tablo, ker me je vedno imel malo za norca. Najprej mi je to padlo na pamet, sicer pa je bilo ogromno lepih trenutkov s sošolci. Imam lepe spomine.

Kaj ste najraje in najmanj radi počeli?

Od predmetov sem imel seveda najraje šport, najbolj pa sem zagotovo sovražil matematiko in fiziko, saj mi to ni šlo. Ni mi tudi bilo všeč, ko so uvedli kuhano malico, saj smo prej vedno hodili jest k Nebri, potem pa so uvedli zdravo malico, ki mi ni bila všeč, tako da smo s sošolci vedno hodili h Kukaju.

Nam lahko zaupate kakšno posebno, zanimivo dogodivščino, ki se je spominjate v povezavi s srednjo šolo?

Trenutno mi pade na pamet dogodek, ko smo enkrat pri telovadbi skakali v višino in sem se z glavo udaril v koleno in sem bil ves krvav. Sicer pa se je pri pouku dogajalo marsikaj, še posebej pri urah slovenščine. Imel nas je še profesor Vidmar, ki je bil že takrat precej star in je tudi malce slabo videl in slišal in smo ga radi imeli za norca. Tako da ure slovenščine so bile zanimive.

Do zdaj ste izdali že veliko pesmi, ki so na portalu YouTube prejele že več kot milijon ogledov. Kaj vam daje zagon pri ustvarjanju novih pesmi?

Moram povedati, da je vedno težje delati nove pesmi, saj ko narediš nekaj velikih hitov, potem vsi pričakujejo, da bodo tudi vse nove pesmi uspešnice. Seveda vsaka to ne more biti, vse se vedno ne izide, tako kot bi si želeli, ampak vedno poskušamo narediti nekaj novega, da bo ljudem zanimivo. Tudi naš glasbeni okus se spreminja. Kot se spreminja okus za hrano skozi leta, se spreminja tudi okus za glasbo. Zdaj je pred nami kar izziv. Ravno zdaj delamo nekaj novih skladb in želimo, da bi bile še bolj moderne in sveže. Zagon za ustvarjanje novih pesmi nam dajejo predvsem poslušalci, saj vedno delamo za publiko in če publika pesmi dobro sprejme, je to pohvala za nas.

Ste eden od naših intervjuvancev, saj ste zelo uspešni na glasbenem področju. Znani ste kot član in vodja skupine Zvita feltna. Kdaj in kako ste se začeli ukvarjati z glasbo? Sta bila petje ter nastopanje vaša želja in strast že v srednješolskih letih?

V bistvu sem na začetku srednje šole opustil treninge nogometa (prej sem namreč treniral nogomet) in sem se začel malo bolj ukvarjati z glasbo. Najprej sem začel igrati harmoniko in sem se hitro priključil naši skupini, ki je obstajala že pred mano. Potem sem začel tudi malo peti in igrati na klaviature in še kakšen drug inštrument. Tako da nekje s prvim letnikom srednje šole se je to začelo in potem se je stopnjevalo.

Kaj je vaš najljubši del ukvarjanja z glasbo?

Moj najljubši del je nastopanje, saj so naši nastopi zelo dobro obiskani in je na njih vedno taka posebna energija. Vedno prideš domov z novim doživetjem in kdor tega ne izkusi, zagotovo ne more vedeti, kako to izgleda. Res posebni občutki.

Skupina Zvita feltna deluje že od leta 2006, toda vi ste se ji pridružili kasneje. Kdaj in kako ste se ji pridružili? Kako ste postali njen novi vodja?

Jaz sem se ji priključil zelo naključno; moj bratranec je bil namreč takrat ustanovitelj in tudi vodja skupine in sem jaz prišel potem tako zraven. Na začetku sem bil totalen glasbeni amater, ampak sem hitro pokazal veliko volje za učenje na glasbenem področju, potem pa sem že po kakšnem letu ali dveh prevzel vodenje. Začel sem delati prve spremembe v skupini, dajati pobude, da bi šli naprej, da bi začeli delati svoje pesmi, tudi menjali smo nekaj članov. To se je zgodilo zelo hitro in samo od sebe. Tudi ostali so rekli, da bi bilo najbolje, da bi bil jaz vodja; to se je nekako ohranilo še zdaj.

Ali vsebino pesmi črpate iz zasebnega življenja?

Načeloma besedil ne pišemo sami, ampak jih piše en naš dober prijatelj iz Ljubljane, ki je poklicni tekstopisec. Tako da mi delamo samo melodije, te pa nastajajo glede na trenutno razpoloženje. Najprej nastane melodija, potem besedilo – to je pri nas malo posebnost. Kakšna melodija ti bo padla na pamet, je res odvisno od tega, kakšne volje si, besedilo pa potem »pade« glede na melodijo.

S skupino ogromno nastopate, zasledili smo vas tudi na radiu … vsekakor je vaša popularnost zelo narasla. Kakšne načrte, želje, cilje imate s skupino v bližnji prihodnosti?

Mi letos (intervju je nastal v jeseni 2021, op. p.) praznujemo 15. obletnico obstoja, ampak bomo naslednje leto (2022) bolj praznovali ta jubilej. Načrtujemo tri velike koncerte. Nameravamo izdati tudi CD, na katerem bodo vsi naši največji hiti. Vse to se bo zgodilo nekje v prvi polovici leta in smo zdaj v pripravah, saj je veliko dela.

Po poklicu ste profesor športne vzgoje. Kako to, da ste se odločili za ta poklic? Ste se radi ukvarjali s športom že od malega?

Že odkar sem bil majhen, sem si želel biti učitelj športne vzgoje, že od vrtca naprej. Ta želja se potem ni spreminjala, jaz sem vse življenje točno vedel, kaj bom. Ne glede na to, da sem se potem začel ukvarjati z glasbo, je bil šport pri meni vedno zelo visoko uvrščen. Mogoče sedaj ni ravno na prvem mestu, je pa zagotovo na drugem. Ugotovil sem tudi, da se šport in glasba zelo dobro dopolnjujeta. Tudi ko sem delal DIF oz. športni »faks«, je bilo zelo zanimivo oz. je bilo dobrodošlo pri vseh predmetih, da sem bil jaz tudi glasbenik in so me potem profesorji izkoristili tudi še za kaj drugega. Ko smo imeli kakšne zabave, sem bil vedno aktiven. Moja glasbena kariera in kariera učitelja se dobro dopolnjujeta in bom vztrajal pri tem naprej.

Poučevanje v šoli in pevske vaje s skupino vam dnevno verjetno vzamejo veliko časa. Kako uravnovesite poučevanje športne vzgoje in nastopanje s skupino Zvita feltna z zasebnim življenjem?

Včasih je kar naporno, zdaj, v času korone, je to nekoliko lažje, saj ne nastopamo toliko in ni veliko obveznosti. Sicer s skupino nimamo vaj skoraj nikoli, kar je precej zanimivo. Dobivamo se bolj, ko nastajajo kakšne nove pesmi. Vaj tudi načeloma ne potrebujemo toliko, saj imamo v sezoni ob vikendih po dva nastopa. Tako da načeloma vse obveznosti in prosti čas usklajujem brez večjih težav, je pa res, da me med vikendi ni nikoli doma.

No, in še za konec, ravno ko govorimo o uspešnih dijakih naše srednje šole; se v življenju po kom zgledujete?

Niti ne, po nikomer se ne zgledujem. Idoli pa so mi v glasbeni karieri vsi, ki so uspeli. Vsak je na svoj način uspel in z zanimanjem si pogledam ali pa preberem kakšno biografijo od vseh teh, ki so uspeli, saj je vsak uspel na svoj način. Nihče ni imel enake poti kot ostali; nekateri so začeli kot reveži, iz revnih družin, slabih pogojev, nekateri pa so bili že prej bogati in je bilo zanje lažje. Vsakdo ima svojo pot. Vedno je treba vzeti samo tisto ta dobro, najboljše in poskusiti to izkoristiti.

*Intervju je bil posnet 6. 12. 2021 in nekateri projekti oz. koncerti, ki jih Blaž omenja v besedilu, so bili v tem času že izvedeni.

 

 

 

(Visited 1.161 times, 1 visits today)
Dostopnost