Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 23. 12. 2021, smo dijaki 1. letnika gimnazije poslušali predavanje gospe Eve Koprivec iz Centra za varnejši internet o varnosti na spletu. Najprej smo se pogovarjali o družabnih omrežjih, ki jih uporabljamo, predavateljica pa nam je predstavila starostne omejitve na teh omrežjih. Ugotovili smo, da v našem razredu največ uporabljamo Snapchat in Instagram, preko katerih tudi največ komuniciramo.

Pogovarjali smo se tudi o nakupovanju na spletu in plačevanju preko interneta. Opozorila nas je, da naj bomo previdni pri posredovanju osebnih podatkov, obvezno naj najprej preverimo, ali gre za varno spletno stran. Še posebej pa naj bomo pozorni, da ima spletna stran gumb istovetnosti (ključavnico), saj gre v tem primeru za varno spletno stran. Zaupala nam je, kako so ji nepridipravi zlorabili bančno kartico in opravili več spletnih nakupov. Napadalci nas želijo tudi preko ponarejenih elektronskih sporočil zavesti, da jim posredujemo zaupne podatke, zato moramo biti skrajno previdni.  

Ugotavljali smo tudi, kako ločiti resnične od lažnih fotografij. Šlo nam je kar dobro od rok, saj smo nekaj lažnih fotografij tudi odkrili. Ogledali smo si tudi dve fotografiji istega dekleta. Šlo je za preprosto dekle, ki pa so jo na drugi fotografiji s pomočjo računalniške tehnike spremenili v popolno žensko »brez napak«. Predavateljica nam je svetovala, naj se nikoli ne primerjamo s takšnimi fotografijami, saj je v realnem svetu skoraj nemogoče imeti tako popolno postavo ali videz. Pogovarjali smo se tudi o filtrih na socialnih omrežjih, s katerimi lahko spreminjamo svoj videz.

Izpostavljena je bila tudi vsebina t. i.«clickbaitov«. Gre za vsebino s šokantnim naslovom, ki prepriča ljudi, da jo odprejo, na koncu pa sploh ni tako zanimiva kot sam naslov ali pa gre za popolnoma drugo nezanimivo vsebino.

Na koncu dveurne delavnice smo preko učne platforme Kahoot! reševali kviz in s tako preverili, koliko znanja smo si pridobili. Najboljšim smo čestitali in jim glasno zaploskali.

 

Kaja Rotar, 1. a gim.

(Visited 157 times, 1 visits today)
Dostopnost