Skoči na glavno vsebino

V petek, 17. marca, si bomo ob 15.00 v Kosovelovem domu v okviru Filmšule ogledali film Posrednik (Hirokazu Koreeda / Južna Koreja / 2022). Ogledu filma bo sledil pogovor.

»Tako kot pri Tatičih, ali konec koncev, Parazitu, so »zločinci« v filmu Posrednik tragikomični liki – čisto običajni ljudje, ki so sposobni nežnosti, ljubezni, skrbnosti, a ki so jih življenjske okoliščine, in slabe odločitve, privedle do nepoštenih poslov. /…/ Da lahko iskreno sočustvujemo z likom posrednika, ki počne nekaj tako skrajnega, kot je preprodaja otrok na črnem trgu, pove veliko o mojstrstvu in subtilnosti Hirokazuja Koreede.

In morda se lahko le v njegovih filmih zgodi, da trojica, ki prodaja otroka, skupaj s policistko, ki jim sledi, postane družina. Njeni člani so si med seboj zelo različni, a jih hkrati povezuje nekaj globokega: izkušnja zapuščenosti in nezaželenosti. K dogajanju nihče od njih ne pristopa hladno, niti razumsko: dejanja vsakogar izmed njih so utemeljena v podoživljanju starih bolečin. Prav nepristransko, neobsojajoče raziskovanje njihovih osebnosti Hirokazuju Koreedi omogoči, da film kljub njegovemu zapletu – in to povsem neprisiljeno – izpelje skrajno humanistično.« (iz recenzije filma na Radio Slovenija)

Če želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in izostriti kritičen pogled na svet, v katerem živimo, se nam pridruži v marčevski filmšuli.

 

(Visited 74 times, 1 visits today)
Dostopnost