Skoči na glavno vsebino

Pouk zgodovine postane bolj življenjski, če ga popestrimo z delom na terenu. Letošnji maturanti, ki so izbrali zgodovino na maturi, so si za lažje  razumevanje snovi ogledali kar dva muzeja. Nam najbližji in zelo zanimiv je Vojaški muzej Tabor v Lokvi, kamor smo se odpeljali v sredo, 3. aprila 2024. Muzej deluje v obrambnem stolpu, zgrajenem leta 1487. Lastnik muzejske zbirke in upravitelj muzeja Srečko Rože nas je skupaj s svojo ženo z veseljem sprejel. Najprej smo se sprehodili po aktualni razstavi »Sežanski okraj in zahodna meja (1945-1954)«, ki je delo njune hčerke Anje Rože, magistrice zgodovine. Razstava je bila odprta septembra 2023 ob praznovanju 76. obletnice priključitve Primorske k matični domovini. Z njo je avtorica osvetlila življenje prebivalcev tedanjega Sežanskega okraja takoj po koncu druge svetovne vojne, ko je okraj prišel pod Zavezniško vojaško upravo (ZVU), pa vse do prvih let po njegovi priključitvi k Federativni ljudski republiki Jugoslaviji (FLRJ) 15. septembra 1947. Ogledali smo zavezniške vojaške uniforme in orožje, njihovo posodo in embalažo za hrano, cigarete, razne osebne predmete, fotografije, spričevala, dokumente in izkaznice, ki so jih zavezniki izdajali v coni A Julijske krajine.  Na razstavi je tudi tabla Morganove linije, ki je stala na makadamski poti med Povirjem in Lokvijo in lesena tabla najdena v Lipici, na kateri so narisane oznake britanskih enot in oddelkov. 

V muzeju sicer prevladujejo militarije iz prve in druge svetovne vojne, vendar g. Rože zbira tudi druge predmete in tako oblikuje še zelo bogato arheološko in etnološko zbirko. S posebnim žarom, kot ga premore le on, nam je pripovedoval o številnih predmetih, kje in kako jih je dobil oz. kupil. Dve šolski uri, ki sta bili načrtovani za ogled, sta prešli še v tretjo, saj je bilo vodenje po razstavi tako zanimivo in informacije tako izčrpne, da smo čisto pozabili na čas.  Dijaki so ob odhodu povedali, da jih je g. Rože s svojim entuziazmom tako navdušil, da se bodo v muzej zagotovo še vrnili.

17. maja 2024 pa se je skupina maturantov s profesorico odpravila še v Muzej novejše in sodobne zgodovine v Ljubljani. Najprej smo s kustosinjo in njeno razlago skozi muzejske zbirke od prve svetovne vojne do osamosvojitve ponovili vso slovensko zgodovino iz teh obdobij. Zatem smo se udeležili še dveh delavnic za pripravo na maturo. Ogleda vredna je tudi razstava »Srebrne igre 1984«. Letos namreč obeležujemo 40. obletnico olimpijskih iger v Sarajevu, na katerih je še posebej zaslovel 22 letni slovenski alpski smučar Jure Franko. Osvojil je srebrno medaljo, ki je bila prva zimska olimpijska medalja za Jugoslavijo.

Po končanem strokovnem delu ekskurzije nas je sončno in toplo vreme privabilo v park Tivoli. V prijetnem okolju smo nazdravili Manci, ki je praznovala rojstni dan in se posladkali s torto. Ob skorajšnjemu zaključku štiriletnega šolanja pa smo si zaželeli še lepega uspeha na maturi.

Gabrijela Rebec Škrinjar

(Visited 118 times, 1 visits today)
Dostopnost