Skoči na glavno vsebino
MEDNARODNI DAN BOJA PROTI REVŠČINI

Vabljeni k branju o mednarodnem dnevu boja proti revščini predstavitev.

REZULTATI VPRAŠALNIKA O MEDNARODNEM DNEVU BOJA PROTI REVŠČINI

Rezultati in analiza vprašalnika, ki so ga reševali dijaki naše šole

Tema letošnjega mednarodnega dneva boja proti revščini je “Skupaj gradimo naprej: odprava trajne revščine, spoštovanje vseh ljudi in našega planeta”.

Generalna skupščina Združenih narodov je 17. oktober za Mednarodni dan boja proti revščini razglasila leta 1992. 17. oktobra 1987 se je namreč na trgu Trocadéro v Parizu, kjer je bila leta 1948 podpisana Splošna deklaracija o človekovih pravicah, zbralo več kot sto tisoč ljudi, da bi opozorili na žrtve skrajne revščine, nasilja in lakote.  Od takrat dalje se vsako leto na ta dan na istem kraju zberejo ljudje iz vseh okolij, različnih prepričanj in družbenega izvora, da bi izrazili solidarnost z revnimi.

Podhranjenost, lakota in bolezen predstavljajo resno in potencialno smrtno nevarno stvarnost tudi za otroke, ki živijo v revščini.

COVID-19 je v zadnjih 2 letih položaj revnih še poslabšal.

Pomanjkanje zaposlitev v času pandemije otežuje nakup hrane. Zaradi razpada svetovne dobavne verige hrane številne skupnosti doživljajo pomanjkanje preskrbe s hrano. To je najbolj prizadelo revne, saj se tudi v primeru, da je hrana na voljo, cena hrane viša.

COVID-19 tako ne pomeni le svetovne zdravstvene krize, povzročil je tudi gospodarsko krizo in posledično še poslabšal položaj stotine milijonov ljudi, ki živijo v skrajni revščini po vsem svetu.

Sofija Lisjak in Maja Goričan, ITS družboslovje

(Visited 182 times, 1 visits today)
Dostopnost