Skoči na glavno vsebino
MEDNARODNI DAN OSEB S POSEBNIMI POTREBAMI

Vabljeni k branju o mednarodnem dnevu oseb s potrebnimi potrebami (ppt predstavitev).

REZULTATI VPRAŠALNIKA O MEDNARODNEM DNEVU OSEB S POSEBNIMI POTREBAMI

Rezultati in analiza vprašalnika, ki so ga reševali dijaki naše šole.

Generalna skupščina Združenih narodov je 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov oziroma oseb s posebnimi potrebami (International Day of Persons with Disabilities) že oktobra 1992. Z njim je želela spodbuditi razumevanje problematike invalidnosti ter okrepiti podporo javnosti pri zavzemanju za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov. Poudarja pomen vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Letošnja tema mednarodnega dneva je “Vodenje in sodelovanje invalidov v smeri vključujočega, dostopnega in trajnostnega sveta po COVID-19.”

Že drugo leto se svet spopada z epidemijo COVIDa-19, ki v večji meri predstavlja tveganje prav za ranljive skupine, saj je po dostopnih podatkih kar šest oseb od desetih s težjim potekom bolezni izmed ranljivih skupin. In invalidi sodijo v to ranljivo skupino, epidemija se je prav njih dotaknila v precejšnji meri. Tudi v normalnih okoliščinah so imeli invalidi po svetu manjše možnosti dostopa do zdravstvenega varstva, izobraževanja, zaposlovanja in sodelovanja v skupnosti.

Osebe s posebnimi potrebami predstavljajo okrog 15 % svetovnega prebivalstva. To so osebe z dolgotrajnimi telesnimi, duševnimi, intelektualnimi ali senzoričnimi okvarami. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se število invalidov povečuje. Naraščanje števila je večinoma posledica staranja prebivalstva in pogostejša pojavljanja kroničnih bolezni (sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rakava obolenja in duševne motnje).

Invalidi se še vedno pogosto srečujejo z izzivi ob izvajanju vsakodnevnih dejavnosti, pa naj so to ovire za mobilnost, težave pri dostopu do javnega prevoza in zmanjšan dostop do zdravstvenih storitev.

Pomembno pa je zavedanje, da je invalidna oseba enakopravni in enakovredni člen družbe in si zasluži polnopravno življenje v družbi.

Kako naj pristopimo k osebam s posebnimi potrebami?

  • na osebe s posebnimi potrebami glejmo kot nam enakovredne
  • preden jim pomagamo, vedno vprašamo, ali pomoč potrebujejo
  • nikoli ne sklepamo ali nekdo ima ali nima posebnih potreb
  • spoštujemo njihovo zasebnost

 

Zoja Miljković in Mia Todorović, ITS družboslovje

(Visited 268 times, 1 visits today)
Dostopnost