Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu se je naša šola pridružila akciji praznovanja dneva varne rabe interneta (7. 2. 2023), ki jo koordinira informativna spletna točka Safe.si. S tem smo dodali v mozaik preventivnih dejavnosti na šoli še kamenček več, saj varni in odgovorni rabi interneta med mladimi posvečamo še posebno pozornost.

V jeseni smo za dijake 1. letnikov programov ekonomski in aranžerski tehnik izvedli delavnico z naslovom »Dobro sem«; v mesecu februarju 2023 pa smo jo organizirali še za dijake 1. letnika gimnazije. Na delavnici smo razmišljali o svojih potrebah in objavah na spletu, se kritično opredelili do objav odmevnih vplivnežev, se dotaknili medvrstniškega nasilja ter razmišljali o sestavinah zdravih in trdnih medosebnih odnosov. Dijaki so na delavnici pripravili recept za dobre odnose. V zmes so predlagali naslednje sestavine: spoštovanje, zaupanje, iskrenost, varnost in sprejemanje.

Na koncu delavnice smo nabrali ideje, kako bo vsak izmed dijakov prispeval k temu, da se bo sam ter tudi njegovi sovrstniki v razredu in v virtualnih skupnostih počutil dobro. Dijaki se bodo potrudili, da bodo v skupnost vnašali prijaznost, trudili se bodo druge spravljati v dobro voljo in smeh ter se medsebojno spoštovali.

V mesecu januarju 2023 sta našo šolo obiskala kriminalista iz PU Koper. Za dijake 1. in 2. letnikov sta izvedla delavnico »Splet in jaz«. Dijake sta seznanila z odgovornim vedenjem na spletu in medvrstniškim nasiljem ter pozvala k pazljivosti, ko se zapletamo v spletne pogovore z neznanci. Ker so mladi aktivni soustvarjalci socialnih skupin, smo v šolski svetovalni službi pripravili in med dijake razdelili letake s smernicami za delovanje v socialnih skupinah. Z njimi želimo prispevati k temu, da bi na spletu nastajale prijazne in skupnosti koristne virtualne skupine, pod katere se bodo podpisovali naši srečkoti.

Franja Čok, šolska svetovalna delavka

Koristne povezave na temo varne rabe interneta:

(Visited 67 times, 1 visits today)
Dostopnost