Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek 27. 9. 2021 smo se naravoslovci tretjega letnika gimnazije skupaj s profesorji Ireno Dolgan Požrl, Vasilijo Valečič, Urošem Borjančičem in laborantko Nevenko Šuligoj odpravili na težko pričakovani naravoslovni tabor v Park Škocjanske jame. V Matavunu so nas pričakali strokovni delavci Parka Škocjanske jame, ki so nam ves čas terenskega dela nudili strokovno razlago.

Vreme nam je bilo naklonjeno, saj so po deževnem vikendu izza oblakov že kukali prvi sončni žarki. Za začetek smo se odpravili raziskovat kal v Matavunu. Razdeljeni v dve skupini, kemijsko in biološko-fizikalno, smo opravili nekaj kemijskih ter fizikalnih meritev, analizo vode in opazovali prisotne organizme. Popoldne pa smo se odpeljali v Divačo do udorne doline Risnik, kjer smo kemiki opravili analizo prsti na vrhu, biologi in fiziki pa iskali rastlinske vrste, jih uvrščali v sistem in opravili meritve temperature, vlage in svetilnost. Analizo smo ponovili še med spustom v vlažno udornico in na dnu doline.

Iz meglenega torkovega jutra se je razvil čudovit, jasen dan, vendar od sonca vsaj dopoldne nismo imeli kaj dosti, saj smo raziskovanje začeli s spustom v temne globine Divaške jame. Med potjo smo opazovali mogočne stalagmite, sigaste kope, ciprese, sveče in kristale. Najdene jamske živali smo fotografirali in opisali prilagoditve na življenje v jami. Opravili smo tudi kemijske in fizikalne meritve ter za analizo iz jame prinesli vzorca vode in prsti. Popoldne smo se ponovno razdelili, tokrat v tri skupine, vsaka je raziskovala drugo naravoslovno področje na reki Reki. Kemijska skupina je ponovno izmerila pH, ORP in temperaturo vode, vzela vzorec in delo zaključila na vrtu naših gostiteljev, Parka Škocjanske jame. Biologi so s pomočjo mrežic ujeli organizme, ki so jih preučili pod mikroskopom in lupo in jih kasneje vrnili v svoje okolje. Člani fizikalne skupine pa so izmerili volumenski pretok, hitrost ter padec rečnega pretoka, temperaturo in svetilnost.

Za zaključek našega tabora smo se v sredo v sprehodili še skozi Škocjanske jame, kjer smo zadnjič opravili standardne meritve in si prilastili še malo prsti ter vode za analizo.

Dnevi so prehitro minili, saj smo poleg zanimivih dejavnosti ustvarili prijetno vzdušje in se res prav vsi zabavali. Polni pričakovanja sedaj pogledujemo proti nadaljnjim uram naravoslovnega sklopa, ko bomo vse ugotovitve ter raziskave združili v smiselno celoto.

 

(Visited 304 times, 1 visits today)
Dostopnost