Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 23.9.2019, smo se naravoslovci 3. letnika gimnazije v okviru ITS odpravili na raziskovalni tabor v Bohinj, ki so ga vodili profesorji Irena Dolgan, Vasilija Valečič, Uroš Borjančič in laborantka Nevenka Šuligoj.

Našo pot smo začeli z zborom na železniški postaji v Sežani ob 6.00 zjutraj, od koder smo pot z vlakom nadaljevali do Bohinjske Bistrice. Po pol-urnem postanku smo se z avtobusom odpeljali do naše nastanitve- gozdne šole Tabornikov. Tu smo se, zaradi strahu pred slabim vremenom, takoj odpravili na teren, k reki Savici.

Profesorji so nas razdelili na tri skupine, vsaka je raziskovala različno naravoslovno področje in na Savici opravili fizikalne, kemijske meritve in biološko opazovanje prisotnih organizmov. Pri fizikalnemu delu smo merili  profil dna, presek rečnega toka in padec vodnega toka. Pri kemijskem delu smo opravili kemijsko analizo vode in prsti, pri biološkem delu pa smo s pomočjo mrežice ujeli nekaj organizmov, ki smo si jih nato pobližje pogledali in spoznavali s pomočjo lupe in mikroskopa. Po kosilu sta postopek ponovili le fizikalna in kemijska skupina na reki Savi Bohinjki. Po večerji smo si skupine dobljene rezultate izmenjale s Power-point predstavitvami.

Drugi dan smo se v skupinah izmenjevali in sicer vsaka skupina je opravila fizikalne, kemijske in biološke raziskave in meritve. Delo je potekalo na Bohinjskem jezeru. Pri fizikalnem delu smo s profesorjem s kanujem odveslali do sredine jezera, kjer smo ugotavljali, kako se temperatura vode spreminja z globino, raziskovali smo profil dna ter merili globino kompenzacijske ravnine. Pri kemijskem delu smo na terenu vzeli vzorec vode in prsti, opravili nekatere kemijske analize in delo zaključili v koči. Pri biološkem delu pa smo z mrežico lovili organizme, ki smo jih nato s pomočjo literature podrobno spoznali pod lupo in mikroskopom. Za celostno razumevanje smo vse rezultate vzročno in posledično med seboj povezali v celoto. Večer smo zaključili s ponovnimi podrobnimi PPT predstavitvami, nad katerimi so kasneje profesorji dodali svoja mnenja in komentarje.

S pridobljenim znanjem in izkušnjami smo naravoslovni tabor z zabavo zaključili v sredo zjutraj. Profesorji so nam pripravili igrico in nas tako še poučili o pomenu vode, organizmov in o življenju ribičev ob jezeru.

Ob poznih popoldanskih urah smo se domov vrnili utrujeni, a motivirani za nadaljnje delo pri naravoslovnem modulu.

Vabljeni k ogledu foto galerije.

Urša Lozej in Urška Vitez, za naravoslovni aktiv

(Visited 418 times, 1 visits today)
Dostopnost