Skoči na glavno vsebino

25. november je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Vsako leto novembra se zato za dijake 3. letnikov organizirajo delavnice Nasilne zveze so brez zveze, ki jih vodita Regijska varna hiša Kras in policija.

Na delavnici smo po skupinah pripravili stripe. V njih smo predstavili, kdaj, kako in na podlagi katerih dogodkov in problemov lahko pride v partnerski zvezi do nasilja. Preko teh primerov smo spoznali, da je veliko žensk žrtev nadzora, izsiljevanja, posilstva, družinskega in besednega nasilja ter drugih oblik nasilja, ki ga nad njimi izvajajo njihovi partnerji.

Razmišljali smo o stiskah, nemoči, občutkih ujetosti in strahu, ki jih pri tem doživljajo ženske. Dejstvo je, da ženske velikokrat o tem ne govorijo, saj jih je strah odziva partnerja in družbe. Ženska za izhod iz nasilja potrebuje podporo, zaščito in pomoč, zato so tudi bile ustanovljene številne organizacije in društva, ki jim pomagajo. Eno izmed njih je tudi Regijska varna hiša Kras, ki ženskam in otrokom nudi varen dom in zaščito.

Na koncu smo se sprehodili skozi »labirint nasilja«, ki nam je omogočil vpogled v izkušnjo nasilja z vidika žrtve in predstavil dejavnike, ki prispevajo k nastanku in vzdrževanju nasilnega odnosa, ter dejavnike, ki pripomorejo k njegovi razrešitvi.

Na delavnici smo spoznali, kako pomembni sta ozaveščenost ljudi o nasilju in naša pomoč  žrtvam nasilja.

Besedilo Urška Vitez, 3. ag

Fotografije Marko Pleterski, 3. ag

(Visited 417 times, 1 visits today)
Dostopnost