Skoči na glavno vsebino

Boštjan Mjač, dijaška leta

Boštjan Mjač, sedaj

Intervju z  Boštjanom Mljačem

Boštjan Mljač je modni kreator, ki trenutno svoje delo opravlja v Švici, pred tem pa je imel svojo modno znamko z imenom Sofia Nogard. Znamko sta skupaj z Mijo Curk ustanovila v letu 2012, njen koncept pa je »brezčasna arhaičnost«. Svoje kolekcije je že večkrat predstavil na Fashion Weeku v Ljubljani. Boštjan je svoje izobraževanje po zaključenem šolanju na ŠC Srečka Kosovela Sežana nadaljeval na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Opravil je tudi izobraževanje na fakulteti Istituto Marangoni v Milanu. Danes je uspešen modni oblikovalec, ki dela za znamko Sloggi, za katero oblikuje moške kolekcije spodnjega perila.

Ana Škerlj, 2. AG

Če bi lahko šel v preteklost in še enkrat izbral srednjo šolo, bi še vedno izbral našo šolo?

Najbrž bi še vedno izbral ŠCSKS zaradi bližine domu in ker je gimnazija neka splošna izobrazba. Poleg tega pa v času izbiranja šole še nisem vedel, kaj bi bil rad po poklicu. Gimnazija se mi je zdela najboljša izbira.

Kaj pomeni ime Sofia Nogard?

Je ime neke fiktivne ženske, za katero sva z Mijo izdelovala kolekcije.

Po končanem študiju v Ljubljani si se odločil za nadaljevanje študija v Milanu. Zakaj in kaj ti je ta odločitev prinesla?

Študij v Milanu je bila ena od mojih najboljših odločitev, sploh ker je študij potekal v tuji državi. Pripomoglo mi je k spoznavanju novih kultur in širjenju slike. Naučil pa sem se tudi uporabe računalniških programov za pomoč pri delu, ki se jih v Sloveniji morda ne bi.

Kakšen nasvet bi dal nekomu, ki ga zanima smer modnega kreatorstva?

Če te to delo veseli in imaš dober občutek zanj, ga izkoristi, kar se da. Vseeno pa »ohrani noge na tleh«, saj je kljub lepoti in glamuroznosti tega dela, ki ju mi vidimo, delo precej težko. Začneš vedno čisto na dnu; da prideš do položaja, s katerim si zadovoljen, pa moraš vložiti veliko trdega dela.

Že večkrat si svoje kolekcije predstavil na Fashion Weeku v Ljubljani. Katera je bila tvoja najljubša kolekcija in pri kateri si se najbolj zabaval?

Moja najljubša kolekcija je najverjetneje prva, s katero smo se tudi prvič predstavili na Fashion Weeku. To je bila kolekcija za sezono pomlad-poletje. Všeč mi je bila zaradi izredne pisanosti in užitka pri izdelovanju kolekcije.

Kaj najbolj vpliva na tvoje oblikovanje kolekcij?

V svoji trenutni službi moram slediti predvidenemu planu, medtem ko v svoji znamki tega nisem imel. Na kolekcijo lahko vpliva vse. To je lahko narava, ljudje, ki te obdajajo, ali celo nek določen dogodek, ki se ti zgodi.

Kaj se zgodi, če ti zmanjka idej? Kaj storiš, če se ti to zgodi?

Imel sem srečo, da v znamki Sofia Nogard nisem delal sam. Vedno sva si s sodelavko Mijo dopolnjevala ideje. Po pomoč sem lahko šel tudi k družini ali prijateljem, tako da mi to nikoli ne predstavljalo težave.

Koliko časa v povprečju pripravljate kolekcijo, preden jo predstavite?

Kjer trenutno delam, pripravljamo kolekcijo že za dve leti vnaprej.

V lastni znamki smo kolekcijo izdelovali maksimalno za eno leto naprej oziroma eno sezono, kar je bilo veliko lažje.

V članku sem zasledila, da si nekaj časa delal za blagovni znamki Oktober in Mura. Kako bi delo v svoji znamki primerjal z delom takrat?

V svoji znamki sem imel več svobode. Delaš, kadar hočeš in kolikor hočeš. Ko delaš za neko drugo znamko, pa je ravno obratno. Delati moraš, ko ti je to naročeno, ne glede na to, ali imaš navdih ali ne.  Delo za Muro in Oktober mi je bilo zelo všeč; zlasti delo pri Muri, kjer sem oblikoval moške kolekcije.

Pred nekaj leti si se preselil v Švico. Kako je to vplivalo na tvoje življenje na splošno?

Selitve ne obžalujem. Življenje v Švici mi je všeč. Preselil sem se zaradi takrat svoje punce, danes žene. Skupaj imava otroka. Dobila sva si tudi dobre službe. Sicer občasno pogrešam življenje doma, prijatelje in svojo družino, a sem si tu ustvaril svojo.

   

Zaključna misel … Tudi sama sem želela postati modna kreatorka, zato me je to področje nekaj časa zelo zanimalo. Intervju z Boštjanom se mi je zdela odlična priložnost, da bolje spoznam ta poklic ter tudi intervjuvanca samega. Izvedela sem marsikaj novega in zanimivega. Pri poklicu, ki si ga je izbral, je konkurenca izredno velika. Poleg tega potrebuješ veliko časa in truda, da postaneš prepoznaven in uspeš. Boštjanu je z Nogardom to že uspelo in sedaj se loteva novih izzivov.

Pa še majhna zanimivost o imenu znamke Sofia Nogard. Ime Nogard se od z desne proti levi prebere dragon, torej zmaj.

(Visited 361 times, 1 visits today)
Dostopnost