Skoči na glavno vsebino
E-RAZSTAVA OB MEDNARODNEM DNEVU BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI

Vabljeni k ogledu e-razstave (ppt predstavitve).

K0LIKO SMO OZAVEŠČENI O NASILJU NAD ŽENSKAMI

Rezultati in analiza vprašalnika, ki so ga reševali dijaki naše šole. 

V sredo, 25. 11., obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. OZN je leta 1981 razglasila ta dan v spomin sestram Mirabal, ki so bile politične aktivistke iz Dominikanske republike in so bile na ta dan umorjene.  

Na žalost je nasilje nad ženskami prisotno po vsem svetu, vendar smo o njem veliko premalo ozaveščeni in ga včasih sploh ne zaznamo. Pojav nasilja je odvisen od tega, kako družba nanj reagira. Lahko ga sankcionira in obsodi ter ga s tem ustavlja in zmanjšuje ali pa ga tolerira, spregleda ali minimalizira. Zato je nasilje družbeni problem in ne le individualen problem posameznice, ki ga doživlja.

Obstaja več vrst nasiljapsihično nasilje, fizično nasilje, spolno nasilje in ekonomsko nasilje.

Nasilje ima tudi veliko posledic, med katere uvrščamo npr. slabo samopodobo, tesnobo, samopoškodovanje, osamljenost … Žal žrtev velikokrat prevzame odgovornost za nasilje, kar pa seveda ni prav, saj je za nasilje vedno odgovoren tisti, ki ga povzroča. Če nasilje zaznamo, ga je potrebno čim prej prijaviti kateri od organizacij, namenjenih za to. Žrtve pa najpogosteje nasilja ne prijavijo iz več razlogov (npr. ne prepoznajo nasilja, bojijo se povzročitelja nasilja, pred drugimi jih je sram …).

Znano je, da se v času najrazličnejših kriz nasilje nad ženskami poveča. Tudi letos je v času omejitve gibanja zaradi zajezitve širjenja korona virusa prišlo do velikega porasta nasilja v družinah. Po podatkih WHO je aprila kar 60 % več žensk klicalo na telefonske številke za nujne primere zaradi nasilja v družini kot lani aprila lanskega leta.

Meniva, da bi morali biti o nasilju nad ženskami bolj ozaveščeni, saj bi ga tako bilo manj na svetu, poleg tega pa bi ga bilo mogoče prej prepoznati in bi lahko pravočasno nudili pomoč ženskam v stiski.

Tina Morel in Špela Bezjak Zupančič, ITS družboslovje

(Visited 205 times, 1 visits today)
Dostopnost