Skoči na glavno vsebino

8. marca je mednarodni dan žensk, ko se spominjamo na prizadevanja žensk za ekonomsko, politično in socialno enakopravnost z moškimi.

Pobudo zanj je dala nemška socialistka in borka za ženske pravice Klara Zetkin leta 1911. Takrat so mednarodni dan žensk praznovali 19. marca. 8. marca pa ga praznujemo od leta 1917 naprej, ko se spominjamo :

  • množičnih protestov žensk v Petrogradu v Rusiji za »kruh in mir« (8. marca 1917),
  • stavke žensk, zaposlenih v tekstilni tovarni v New Yorku proti nečloveškim delovnim pogojem (8. marca 1857),
  • hudega požara v tekstilni tovarni Triangle v New Yorku, v katerem je zgorelo več kot 140 delavk, ki so bile v tovarni za kazen zaklenjene (25. marca 1911).

Po 2. svetovni vojni so dan žensk praznovali predvsem v socialističnih državah, saj je enakopravnost žensk ena od temeljnih vrednot socializma.

Danes v večini držav dan žensk ni uradni državni praznik, vendar ga kljub temu obeležujemo v mnogih državah sveta. Na ta dan moški z rožami ali manjšimi darili tradicionalno obdarujejo žene, dekleta, hčere, mame, babice, prijateljice in jim s tem pokažejo svoje spoštovanje. V Italiji je simbol tega dne rumena mimoza, pri nas pa moški kupijo največ vrtnic in orhidej.

Tema letošnjega mednarodnega dneva žensk je: »Enakopraven svet je opolnomočen svet.«

Sporočilo je jasno – enakopravnost je pogoj za družbeni in gospodarski razvoj. Zadnje poročilo Svetovnega ekonomskega foruma (januar 2020), ki meri vrzel med spoloma v politiki, gospodarstvu, izobraževanju in na področju zdravja v 153 državah, uvršča Slovenijo na 36. mesto. Najmanjša razlika v enakih možnostih žensk in moških je na področju izobraževanja, sledi področje zdravja, nato gospodarstvo, na zadnjem mestu je politika.

To sporočilo lahko pokažemo tudi z držo rok eno nad drugo pred seboj v pozi #EachforEqual.

Kaj dijaki vedo o prazniku, sva ugotavljali v raziskavi (tu).

Brigita Škrinjar in Lara Marinšek, ITS družboslovje

 

(Visited 304 times, 1 visits today)
Dostopnost