Skoči na glavno vsebino

Kaj dijaki vedo o prazniku in omejenosti ter ogroženosti naravnih vodnih virov – raziskava (tu).

Razstavo v prostorih šole zaradi zaprtja šole nadomešča predstavitev v PPT (tu).

Vsako leto 22. marca obeležujemo svetovni dan voda. Zamisel zanj so predlagali in sprejeli na Konferenci Združenih narodov o okolju leta 1992 v Riu de Janeiru. Danes je ta dan poznan kot dan, namenjen opozarjanju širše svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov.

Ob vsakem svetovnem dnevu voda organizacija Združenih narodov določi temo, ki povzema najbolj aktualno problematiko v povezavi z vodo. Tema letošnjega leta je »Voda in podnebne spremembe«. Posledice podnebnih sprememb imajo namreč velik vpliv na spremenljivost vodnega kroga na globalni ravni, kar vodi v:

  • porast izrednih vremenskih pojavov,
  • zmanjšanje predvidljivosti in razpoložljivosti vodnih virov,
  • nihanje kakovosti voda,
  • ogrožanje trajnostnega razvoja in
  • ogrožanje biotske raznovrstnosti.

Z izbiro teme spodbujajo vladne in nevladne organizacije držav članic ZN, da ob tem dnevu pripravijo različne aktivnosti, in z njimi povečujejo ozaveščenost ljudi o pomembnosti in ranljivosti vodnih virov. Rešitve za prihranitev vode so znane že kar nekaj časa, a so tako obsežne, da je za njihovo uresničevanje potrebno veliko prilagoditev, tako na individualni kot družbeni ravni.

Kako lahko kot posamezniki varčujemo z vodo in tako ne škodujemo podnebju?

Na spletni strani svetovnega dneva vode navajajo naslednje ukrepe.

ČAS PRHANJA ZMANJŠAJMO NA NAJVEČ 5 MINUT. Pomanjkanje vode prizadene že štiri od desetih ljudi. Poleg tega 80 % odpadne vode ni nikoli očiščeno.

NE MEČIMO STRAN HRANE. Izgubljene in zavržene je približno ena tretjina vse hrane, ki se proizvede na globalni ravni. Z zmanjšanjem zavržene hrane bi dosegli manjše povpraševanje po kmetijski pridelavi, prav kmetijstvo pa je eden največjih porabnikov in onesnaževalcev okolja.

POGOSTEJE SE PREHRANJUJMO Z RASTLINSKIMI ŽIVILI IN MANJ POSEGAJMO PO MESU. Prehranske spremembe bi lahko zmanjšale emisije toplogrednih plinov tudi za 8 gigaton ogljikovega dioksida na leto.

NAKUPUJMO TRAJNOSTNO. Za proizvodnjo običajnega para kavbojk se porabi 10.000 litrov vode, kar je enako količini vode, ki jo oseba spije v desetih letih. Kupovanje blaga iz odgovornih virov ima zelo velik vpliv na porabo vode in drugih virov.

Poleg manjših korakov varčevanja z vodo, ki so v največji meri zgolj odločitev vsakega posameznika, pa je treba ukrepe sprejeti tudi na (med)državnem nivoju. Nacionalna in lokalna podnebna politika ter načrtovanje morajo biti zasnovani tako, da zagotavljajo celostno obravnavo podnebnih sprememb in upravljanja voda.

Aleša Česnik in Matija Kristan, ITS družboslovje

(Visited 374 times, 1 visits today)
Dostopnost