Skoči na glavno vsebino

Dijaki tretjega letnika gimnazije smo v petek, 12. 5. 2023, v okviru predmeta aktivno državljanstvo obiskali Državni zbor Republike Slovenije in Hišo EU.

Pred ogledom prostorov Državnega zbora Republike Slovenije smo morali vsi na pregled naših osebnih stvari. Nato smo se razdelili v dve skupini in si s pomočjo vodičev ogledali veliko dvorano, kjer potekajo redne in izredne seje. Naša vodička nam je povedala veliko dejstev in zanimivosti. V živo smo videli to, kar navadno gledamo le po televiziji.

Preddverje velike dvorane je namenjeno sprejemom, protokolarnim srečanjem, izjavam za javnost in drugim dogodkom.  Zanimivo je predvsem zaradi freske akademskega slikarja Slavka Pengova, ki nam nazorno prikazuje zgodovino Slovencev od naselitve pa vse do konca druge svetovne vojne. Freska se razteza čez vse 4 stene preddverja. Upodablja ustoličevanje karantanskih knezov, turške vpade in kmečke upore, Trubarja, Valvasorja, Zoisa, Prešerna in Cankarja, revolucionarno leto 1848 in slovenske politične struje, ki so oblikovale program Zedinjena Slovenija, delavska gibanja ob koncu 19. stoletja, I. svetovna vojno in nastanek Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, v zadnjem delu pa II. svetovno vojno, narodnoosvobodilni boj, nastanek socialistične Jugoslavije in obnovo domovine.

V stekleni vitrini ob garderobi je razstavljena zbirka vzorcev štirinajstih vrst slovenskega kamna, ki krasijo parlamentarno poslopje in prihajajo iz kamnolomov različnih slovenskih pokrajin, tudi z našega Krasa.

Nato smo se z avtobusom odpravili še do Hiše Evropske unije, kjer smo poslušali predavanje o Evropski uniji. Izvedeli smo marsikaj novega o vojni v Ukrajini, sodobnih problemih v EU in  nekaj dejstev iz njene preteklosti. Razgledan gospod nam je na kar se da preprost način poskušal pojasniti delovanje organov Evropske unije. Po predavanju smo s pomočjo interaktivnih vsebin rešili še delovni list.

Polni novih znanj smo se vrnili v Sežano.

Nejc Ozbič

(Visited 181 times, 1 visits today)
Dostopnost