Skoči na glavno vsebino

Strokovna ekskurzija jezikoslovcev in družboslovcev v Pariz

V soboto, 19. 9. 2022, smo dijaki 3. in 4. letnikov odpotovali v eno najbolj romantičnih in umetniško obarvanih evropskih prestolnic – Pariz.  

Naša 15 ur dolga vožnja se je začela v Sežani, kjer smo se zbrali nekaj minut pred 17. uro in spoznali našega vodnika, ki nam je dolge ure vožnje krajšal z zanimivimi dejstvi o Franciji in Francozih, nam na to temo pripravil kratek kviz in nas naučil nekaj francoskih besed.

Ko smo se v nedeljo zjutraj zbudili po dolgi nočni vožnji, nas je razveselil pogled na pariške ulice, ki so nam ob vodičevem opisovanju okolice dale prvi vtis o Parižanih. Da bi potešili svojo neučakanost, smo se za nekaj minut ustavili ob trgu Trocadéro in dobili možnost za prvo fotografijo z Eifflovim stolpom v ozadju. Avtobus nas je nato odpeljal do Luksemburških vrtov, kjer smo lahko začutili, kako veličastno so nekoč živeli francoski vladarji. Luksemburški vrtovi so čudovit prikaz tega, kako zelo so bili francoski kralji že v preteklosti prefinjeni in kako zelo so ljubili umetniško natančnost, ki jo lahko prepoznamo v obliki vrtov, ribnika, postavitvi poti med najrazličnejšimi rastlinami in več kot 100 kipi ter v nenavadno ravnem striženju dreves. Luksemburške vrtove ali Jardin du Luxembourg, ki so bili zgrajeni med letoma 1612 in 1617, je dala zgraditi francosko-italijanska kraljica Marija Medičejska v času evropske renesanse in so danes čudovit kraj za sproščujoč sprehod. Njihovo središče predstavlja mogočna Luksemburška palača, kjer se danes nahaja francoski senat.

Sprehod smo nadaljevali po pariških ulicah mimo univerz (Sarbonne in Université René Descartes). Seveda smo si ogledali tudi znamenito cerkev pariške nadškofije Notre Dame, posvečeno Devici Mariji. V noči na 15. april 2019 je katedralo zajel požar in uničil njeno leseno streho ter velik del njene notranjosti. Še danes poteka njena prenova. Sprehodili smo se tudi mimo mestne občine in sprehod zaključili pri muzeju sodobne umetnosti – Centru Pompidou. Privoščili smo si tudi daljši odmor, namenjen kosilu in počitku pred vzponom na grič Montmartre, na katerem stoji bazilika Sacré Coeur, ob njej pa so speljane pisane ulice, polne slikarjev in njihovih najrazličnejših umetnin.

Dan smo zaključili z najbolj pričakovanim ogledom – Eifflovim stolpom. Do te pariške znamenitosti smo se peljali z metrojem in tako spoznali nam bolj tujo obliko prevoza, kar pa se je prav zaradi gneče in vseh glasbenikov pravzaprav izkazalo za zanimivo izkušnjo. Ko smo prispeli do stolpa, smo se z dvigalom povzpeli 273 m visoko in doživeli čudovit razgled na celoten Pariz, ki je bil že obarvan v barve sončnega zahoda.

Ponedeljkovo dopoldne je bilo namenjeno ogledu Louvra, enega najznamenitejših muzejev na svetu. Muzej se nahaja v palači Louvre, ki je bila zgrajena v 12. in 13. stoletju, v času Filipa II. Pod palačo so še danes vidni ostanki prvotne srednjeveške trdnjave, ki smo si jih tudi ogledali in si poskušali predstavljati njeno nekdanjo mogočnost. Danes je Louvre eden največjih muzejev na svetu in  vsebuje več kot 380.000 predmetov in 35.000 umetniških del. Ogledali smo si nekaj najznamenitejših, in sicer; kip Miloške Venere, Nike Samotraške, kip Umirajočega sužnja, delo Svoboda vodi ljudstvo in seveda najbolj znano delo Leonarda da Vincija Mona Liso, pred katero smo se lahko tudi slikali. Po kosilu smo se odpravili na ogled Pariške opere in se sprehodili po elitnem delu Pariza.

Dan nam je polepšal tudi obisk Muzeja parfumov Fragonard, iz katerega smo vsi izstopili prijetno odišavljeni. Pred večerjo smo se z metrojem odpeljali do Slavoloka zmage. Za večerjo pa smo poskusili tipično francosko večerjo, sestavljeno iz predjedi foie gras, glavne jedi beouf bourgignon, krožnika tipičnih francoskih sirov in za konec sladice tarte tatin.

Torek je bil posvečen predvsem obisku dvorca Versailles, ki se nahaja približno 30 km od Pariza. Nekoč je bil dvorec kraljeva rezidenca marsikateremu francoskemu kralju; njegov najslavnejši prebivalec je bil Ludvik XIV., v času katerega je palača postala tako mogočna in tudi prestolnica Francije. Njegova gradnja se je začela l. 1661 in končala l. 1682. Večino nas je navdušil prav njegov prestiž z vsemi pozlačenimi detajli in okrasjem, ki že ob pogledu od daleč jemljejo dih. Tudi hoja skozi Dvorano ogledal, najbolj razkošno sobo, ki jo krasi kar 357 ogledal, na nasprotnih koncih pa se nahajata »Vojna soba« in »Soba miru«, je bila lepa izkušnja. Poleg samega dvorca so dih jemajoči tudi vrtovi, ki pa so bili ob našem obisku žal zaprti in smo jih lahko občudovali le skozi okna in balkone. Okoli 16. ure smo se poslovili od Pariza in nadaljevali svoje potovanje proti Strasbourgu.

V sredo zjutraj nas je pričakal pogled na mirnejše ulice Strasbourga. Po odličnem zajtrku smo se  odpravili na ogled tega idiličnega francoskega mesta. Vkrcali smo se na ladjico, ki nas je po reki Ren popeljala mimo starega in novejšega dela mesta. Tukaj nas je presenetila predvsem veličastnost strasbourške katoliške katedrale Notre Dame.

Verjamem, da nam bo izlet v Pariz še dolgo ostal v spominu. In ne samo zaradi mogočnosti in veličastnosti tega mesta, ampak morda tudi zato, ker smo na nek način spoznali, da kljub poveličevanju in idealiziranju Pariza, ta ni povsem rajsko mesto in življenje v njem ni za vse najlažje, a je kljub temu lep dokaz, kaj vse lahko človek naredi – zlasti, ko njegova domišljija poleti preko meja.

Julija Dahalić, 3. AG

Fotografije: Samo Onič (2018)

(Visited 297 times, 1 visits today)
Dostopnost