Skoči na glavno vsebino

V temnih trenutkih šolskega leta 2020/2021, ko je šolanje potekalo na daljavo, smo delavci in dijaki naše šole začutili potrebo po prostoru, kjer bi se srečevali, ne glede na to, kje smo. Tako se nam je porodila zamisel o šolskem radiu. Tri mentorice in pet dijakov je sestavljalo začetno ekipo, ki je poskrbela za nekaj pestrosti v sicer enoličnih koronskih dnevih. Zvrstilo se je nekaj pogovornih oddaj, glasbenih prispevkov in  intervjujev. Za vse smo se dogovarjali preko videokonferenc, svoje poslušalce, ki niso bili samo iz vrst dijakov in profesorjev, smo poskušali vključiti tudi z izvedbo spletnih anket in glasovanj.

V letošnjem šolskem letu smo v okviru projekta Podvig razširili ekipo in nadgradili šolski radio v medijsko hišo med BOROVCI. Na uvodni sestanek  smo mentorice povabile zainteresirane dijake, ki so prevzeli vloge urednikov,  novinarjev, snemalcev  in tehnikov. Dogovorili smo se o vsebinah in načinu delovanja. Že v prvem tednu so dijaki pripravili tri video prispevke o dogajanju na šoli, naši nadebudni  novinarji 1. letnika gimnazije pa so vzeli stvar v svoje roke in se lotili snemanja vlogov. Na šaljiv način smo tako dokumentirali pustno praznovanje, maturantski ples, ogled gledališke predstave in prikazali utrip življenja v razredu pred preverjanjem znanja.

Sodelovanje dijakov pri taki aktivnosti pomembno prispeva k razvijanju različnih kompetenc. Dijaki  odkrivajo osnovne zakonitosti vizualnega komuniciranja,  razvijajo sposobnost samostojnega kritičnega opazovanja in se učijo načel smotrne in ustvarjalne uporabe sodobne tehnologije. Poleg tega spoznajo faze predprodukcije, se seznanijo s pomenom in postopkom oblikovanja scenarija in  spoznajo delo članov filmske ekipe v procesih nastajanja filma.

Pri ustvarjajo pridejo do izraza tudi kompetence podjetnosti, in sicer načrtovanje in upravljanje, odkrivanje priložnosti, prevzemanje pobude, ustvarjalnost, etično in trajnostno razmišljanje, vključevanje virov in nenazadnje motiviranost in vztrajnost.

Ob koncu šolskega leta bi se mentorice rade zahvalile vsem ustvarjalcem, jim zaželele lepe počitnice in upamo, da se s svežimi močmi za nove podvige vrnemo septembra.

Doris Furlan, za mentorice

(Visited 117 times, 1 visits today)
Dostopnost