Skoči na glavno vsebino

Park vojaške zgodovine Pivka je največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji  in velja za enega najbolj obiskanih slovenskih muzejev. Ponuja ogled bogate vojaško-zgodovinske zbirke, ki smo si jo ogledali dijaki 3. letnika vseh treh programov v ponedeljek, 29. maja 2023.

Ogled smo začeli v paviljonu A, kjer nam je razstava »Pot v samostojnost« prikazala potek osamosvajanja Republike Slovenije in desetdnevne vojne, ki se je odvijala leta 1991. V osnovnih obrisih smo dobili predstavo o življenju v nekdanji Jugoslaviji in vplivu Jugoslovanske ljudske armade (JNA) na razvoj same države. Na kratko je predstavljeno tudi življenje »za zidovi vojašnic«, v katerih so včasih Jugoslovanski fantje služili enoletni vojaški rok. V spodnjem nadstropju smo si ogledali več vrst vozil in oklepnikov, med njimi tudi 19-metrsko podmornico (P-913 Zeta ali žepna podmornica). Ostala vozila so bila last nekdanje Jugoslovanske ljudske armade; dva ameriška reaktivna lovca Thunderjet in Sabre, dva tanka, rovokopač in samovozna protiletalska artilerija.

Zatem smo se odpravili v paviljona B in C, ter nadaljevali z ogledom tankovsko-artilerijske zbirke. V razstavo »Oklep svobode« so zajete različne vrste tankov, oklepnih vozil in orožij iz druge svetovne vojne. Ob vhodu smo takoj opazili dva tanka Stuart (starejši in mlajši model), ki obujata spomine na 1. partizansko tankovsko brigado. V razstavo je bil vključen tudi sovjetski tank T-34/85, ki je najbolj znan tank z vzhodne fronte in simbolizira 2. tankovsko brigado. Večina ostalih oklepnikov je bila narejena v Ameriki, nato pa so jih izvozili v Jugoslavijo (v 50. letih prejšnjega stoletja). Kolekciji pripada še najtežji tank v parku, in sicer ameriški M47 Patton. Na koncu smo si lahko ogledali še razbitine Spitfire letala.

V paviljonu C na začetku stojita topova Bofors 40mm ter različni jugoslovanski topovi – gorski top, večcevni raketomet, polgoseničar in vlečni traktor. Na koncu prostora je na ogled šolsko letalo SOKO 522 in zbirka raznovrstnih letalskih bomb.

Pred paviljonoma na platoju stoji nekdanji čoln Slovenske policije in nemška lokomotiva vrste 52. Ta je bila v uporabi kot tovorno in vojno vozilo. Skupaj je bilo izdelanih več kot 6200 lokomotiv (vrste 52). Kolekcijo dopolnjuje še helikopter MIL Mi-8 (en od 92 helikopterjev tega tipa).

Ogled smo zaključili s kratkim sprehodom do kaverne in strelskih jarkov tik nad muzejem, ki so bili postavljeni v času 1. svetovne vojne z namenom usposabljanja enot, ki so se pripravljale za boj na soški fronti.

Ema Radaković, 3. et

(Visited 165 times, 1 visits today)
Dostopnost