Skoči na glavno vsebino

Dijaki in učitelji naše šole se v mesecu decembru pridružujemo maratonu pisanja apelov Pišem za pravice 2019. Dogodek organizira Amnesty International, zato se ljudje po vsem svetu zavzemamo za iste ljudi, ki so jim kršene človekove pravice.

Letošnji fokus na globalni ravni so mladi zagovorniki_ce človekovih pravic (preberite opise spodaj), medtem ko je na ravni Slovenije izpostavljena tudi skrb za človekove pravice starejših pod geslom “Naj bo starost lepa”.

  • Yasaman Aryani iz Irana. Za najmanj 10 let je pristala v zaporu, ker se bori proti temu, da morajo imeti v Iranu ženske v javnosti obvezno pokrito glavo.
  • Nasu Abdulaziz iz Nigerije. Mladi nogometni navdušenec, ki je bil eden od 30.000 ljudi, katerih dom so oblasti porušile in jih prisilno izselile. Nasu z vrstniki in vrstnicami zahteva dostojno življenje.
  • Skupina mladih Grassy Narrows iz Kanade. Staroselska skupnost Anishinaabe v Grassy Narrowsu trpi zaradi z živim srebrom zastrupljene reke, ki je zaradi ribištva nujna za njihov obstoj. Zaradi neukrepanja vlade so generacije mladih odraščale s hudimi zdravstvenimi težavami. Zdaj mladi od vlade terjajo, da drži obljubo o odpravljanju posledic onesnaženja.
  • Marinel Sumook Ubaldo iz Filipinov. Marinel Sumook Ubaldo je kot 16-letna novembra 2013 preživela tajfun Jolanda in zaradi te izkušnje postala ena od vodilnih mladih aktivistk, ki od oblasti zahtevajo ukrepanje glede podnebnih sprememb in njihovih posledic za  lokalne skupnosti.

V kampanji Pišem za pravice lahko sodelujete tako, da napišete apel (pismo oblastem), podpišete peticijo, objavite na Facebooku ali Twitterju, ustvarite solidarnostna sporočila. Vaše besede imajo moč. Uporabite jo. Skupaj bomo tako ustvarili pritisk na oblasti, zahtevali pravico za žrtve kršitev, njim pa pokazali, da jih podpirajo ljudje s celega sveta.

Kliknite na povezavo do strani Amnesty International Slovenije za podrobnejše opise in druge aktualne peticije in apele.

(Visited 195 times, 1 visits today)
Dostopnost